Üsküp Gezi Turlari ve Resimler

Üsküp Resimleri sayfasında Pınar’la birlikte 2012'nin Temmuz ayında yaptığımız Balkan Turu ‘muzun başlangıç noktası olan Makedonya’nın başkenti Üsküp’e ait resimleri bulunuyor.  Ayrıca Üsküp’te satılan hediyelik eşya resimlerini de sayfa devamında  bulabilirsiniz.


Etiketler: fotoğraflar, gezi fotoğraflari, gezi resimleri, makedonya, resimler, üsküp, üsküp foto, üsküp fotoğrafları, üsküp rehberi, üsküp resimleriKategori: Fotoğraflar, Üsküp

İncele !

Üsküp Gezilecek Yerler

Üsküp gezilecek yerler sayfasında Üsküp geziniz boyunca mutlaka gezmeniz gereken yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Sayfada, Üsküp gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler, ulaşım seçenekleri ve giriş ücretleri gibi konularda bilgiler bulabilirsiniz.

Üsküp rehberi ana sayfasında da bahsettiğim gibi Üsküp Balkanlar’da yer alan en önemli Osmanlı yerleşim yerlerinden biri. Özellikle son yıllarda tüm gezginlerin Balkanlara olan ilgisinden Üsküp de nasibini almış durumda. Şehre giden Türk turist sayısında son yıllarda büyük artış var. Tabi şehre olan bu ilginin en büyük nedenlerinden biri Üsküp gezilecek yerler listesinde bir çok Osmanlı eserinin de bulunuyor olması.

Üsküp gezilecek yerler listesi boyunca şehirde gezmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında kısa kısa bilgiler bulabilirsiniz. Üsküp gezilecek yerler listesindeki sıralamayı şehirde bulunan ünlü gezi noktalarını düşünerek yaptım. Tabi bana göre güzel ve eğlenceli gelebilecek bir yer bir diğer kişi için farklı gelebilir.

Üsküp gezilecek yerler listesinde yer alan ilk 5 gezi noktasını dilerseniz ilgili bağlantıları kullanarak detaylı olarak da inceleyebilirsiniz. Bunlar dışında listede yer alan diğer noktalar hakkında detaylı bilgi isterseniz Üsküp gezilecek yerler kategori sayfasını kullanabilirsiniz.

Üsküp gezilecek yerler listemizin ilk sırasında şehrin en önemli meydanı olan Makedonya Meydanı bulunuyor. Burası 18.500 metre kare ile Üsküp’teki en büyük meydandır. Vardar Nehri’nin yanında yer alan meydan etrafında bir çok kafe ve restoran bulunuyor. Aynı şekilde önemli festivaller, kültürel ve politik olaylar da burada düzenleniyor. Makedonya’nın Yugoslavya’dan ayrılışı burada duyurulmuş. Meydandaki yenileme çalışmaları 2000'lerin başından beri devam ediyor. Meydanda büyük bir Makedonya bayrağı, Gotse Delçev ve Dame Gruev heykelleri ve Büyük İskender Heykeli görülebilir.
Üsküp Taş Köprü, Üsküp gezilecek yerler listemizin 2.sırasında. Varda Nehri üzerinde yer alan Taş Köprü, Osmanlı’nın en önemli mirasları arasında da yer alıyor.  Üsküp’ün önemli sembollerinden biri olan köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak da biliniyor. 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yapılan köprüdeki en büyük restoranlar 15. yüzyılda Sultan II. Mehmet tarafından yapılmıştır. 214 metre uzunluk ve 6 metre genişlikteki köprüde toplam 12 kemer bulunuyor.

Büyük İskender Heykeli (Warrior on a Horse ya da Alexander the Great) ve Çeşmesi Makedonya Meydanı’nda bulunur ve belki de Üsküp’ün en ünlü sembolüdür. Resmi olarak dile getirilmese de Büyük İskender’i tasvir ettiği düşünülür. Büyük İskender Heykeli, Makedonya Cumhuriyeti’nin 20 yılı anısına Floransa’da yapılmış ve 8 Eylül 2011 tarihinde tamamlanmış. Şehrin en hareketli noktası olan Makedonya Meydanı’nda bulunan heykel etrafı özellikle geceleri çok hareketleniyor.
Üsküp Kalesi (Fortress Kale), Üsküp gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli yer. Üsküp’ün en yüksek tepesine bulunan kale, Üsküp yakınlarındaki Taorion köyünde doğan Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılmış. Osmanlı Dönemi’nde kalede bulunan kule sayısı 70'e kadar çıkmış. Askeri amaçlarla kullanılan kule, 17. yüzyılda Makedonya’ya seyahat eden Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesinde de yer almış. Kale, 1689 yılındaki yangında ve 1963 depreminde büyük ölçüde zarar görmüşt.
Mustafa Paşa Cami (Mustafa Pasa Mosque) Üsküp’te yer alan en güzel İslami yapılardan biridir. 1492 yılında Sultan Selim’in veziri Mustafa Paşa tarafından yapılmıştır. Oldukça güzel olan camide sonradan çok değişiklik ya da ekleme yapılmamıştır. 1963 depreminde zarar görmüş, 5 yıl kapalı kaldıktan sonra tekrar ibadete ve ziyarete açılmıştır. İçi güzel, sade ve etkileyicidir.
Yukarıda saydıklarım bana göre Üsküp gezilecek yerler listesinde yer alan en önemli gezi noktaları. Bunlar dışında yazı başında da belirttiğim gibi Üsküp’te bir çok gezilecek yer var. Aşağıdaki diğer gezi noktaları hakkında kısa kısa bilgiler vermeye çalıştım, adı geçen yerleri detaylı incelemek isteseniz Üsküp gezilecek yerler kategori sayfasını kullanabilirsiniz, tıklayın.
6)Kapan Han: Kapan Han Osmanlı’dan kalma üç handan bir tanesi olup Eski Çarşı’da yer alıyor. Eski dönemlerde zemin kat atlar ve tüccarların malları için kullanılırken birinci kat da insanların konaklaması için kullanılmış. 15. yüzyılda inşa edilen Kapan Han günümüz de güzel bir restorana da ev sahipliği yapmaktadır. 1086 metre karelik alanı kaplayan Kapan Han, iki girişe sahiptir.
7)Davut Paşa Hamamı: Davut Paşa Hamamı’nın (Daut Pasin Amam) 15. yüzyılın ikinci yarısında Doğu Rumeli veziri Davut Paşa ve hareminin ihtiyaçlarını gidermek için yapıldığına inanılır. Üsküp Taş Köprü’nün yanındadır. Günümüzde 19. ve 20. yüzyıl sanat çalışmalarının sergilendiği bir yerdir.
8)Sulu Han: Sulu Han (Suli An), 15. yüzyılda İsa Bey tarafından yapılan bir Osmanlı hanıdır. Osmanlı zamanında seyyahlar ve tüccarları ağırlayan han 1963 yılındaki depremde zarar görmüştür.  Günümüzde Üsküp Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bünyesinde barındırmaktadır.
9)Kurşunlu Han: Kurşunlu Han (Kursumli An), Osmanlı hanlarından ayakta kalan en büyük ve en güzel üç handan biridir. 16. yüzyılda Sultan III. Selim için çalışan bir bilim adamının oğlu olan Musledin Hoca tarafından yapılmıştır. Günümüzde Kurşunlu Handa Makedonya Müzesi koleksiyonu görülebilir.
10)Çifte Hamam: Eski çarşıdaki bu hamam 15. yüzyılda İsa Bey denetiminde yapılmıştır. Adından da anlaşılacağı üzere Çifte Hamam kadın ve erkek kısmı olarak iki bölümden oluşur. İki bölüm de oldukça benzerdir. 1915 yılına kadar hamam olarak kullanılan Çifte Hamam depremin ardından tamir edilmiş ve Modern Sanat Galerisi olarak kullanılmaya başlamıştır.
11)Murat Paşa Cami: Murat Paşa Cami (Sultan Muratova Mosque) Balkanlardaki en büyük camidir. Sultanın bağışları ile yapıldı ve tamir, yenileme çalışmaları bile onun sorumluluğundaydı. 1537 yangınından sonra Sultan Süleyman bağış yaparken 1689 büyük yangını ardından tamir giderini Sultan III. Ahmet ödemiştir.
12)İsa Bey Cami: İsa Bey Cami (Gazi İsa Begova Mosque), 1475’de İsa Bey tarafından inşa edilmiş. Selçuklulara ait Avrupa’daki tek camidir. İki kubbeli olması İsa Bey Camini farklı kılıyor. Caminin 5 tane avlusu var.
13)Makedonya Takı: Makedonya Takı (Porta Macedonia) 2011 – 2012 yılları arasında yapılan Üsküp’te Pella Meydanında bulunan zafer anıtıdır. 4.4 milyon Euro’ya mal olmuştur. Anıt, Makedonya’nın bağımsızlığının 20. yılı anısına yaptırılmıştır ve mermer oymalar ile Makedonya tarihi anlatılır. Hediyelik eşya dükkanının yanı sıra çatı katında düğün merasimleri düzenlenebilmektedir. Makedonya Takı, Üsküp 2014 isimli proje kapsamında inşa edilmiştir.
14)Parlamento Binası: Parlamento Binası Viktor Hudak tarafından 1933 yılında inşa edilmiştir. Parlamento binasının çaprazında modern mimarinin en güzel örneği olan Şehir Hastanesi vardır.
15)Feodalizm Kulesi: Feodalizm Kulesi (Feudal Tower), ana meydandadır. Ne amaçla ve ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Büyük ihtimalle savunma amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde hediyelik eşya dükkanı olarak kullanılmaktadır.
16)Bedesten: Bedesten, değerli eşyaların, ipek, baharat, mücevher, parfüm gibi şeylerin satıldığı eski çarşıdaki bir kısımdır. Geceleri kapıları kapalı tutulan bu bedesten Evliya Çelebi’nin yazdığına göre Şam’daki bedestenden sonra en büyük bedestendir. 1689 yangınında yok olmuştur ve Üsküp bu dönemde ticari önemini yitirmiştir. 17. yüzyılda daha küçük de olsa tekrar inşa edilmiştir.
17)Saat Kulesi: Saat kulesi, Makedonya’daki her çarşıda bulunan bir şeydir. Çünkü Müslümanlar namaz vakitlerini takip ederek dükkanlarını kapatırlar. Ayrıca çarşılarda belli çalışma saatleri duyurularak adaletli kazanç sağlanmaya çalışılmaktadır. Saat kulesinin bir kullanım amacı da budur. Bu saat kulesi 16. yüzyılda yapılmıştır. Üsküp’teki diğer saat kulelerinde daha fazla İslami motifler taşır. Zaman içerisinde zarar görse de yenileme çalışmaları ile ayakta kalmıştır.
18)Bey Kulesi: Bey Kulesi (Bey’s Tower), Üsküp’teki en eski yapıdır. 17. yüzyıldan kalma kule 14 metredir. Savunma amaçlı inşa edilmiştir. Duvarları 1.5 metre kalınlığındadır. Bey Kulesi içerisinde Rahibe Teresa anıları ve Ulusal Müze dükkanı vardır.
19)Şehir Parkı: Şehir Parkı, Üsküp merkezindeki büyük yeşillik alandır. Bir kısmında müze bulunurken içinde çeşitli anıtlar da vardır. Küçük gölleri, tenis kortları, lunaparkı, kafe ve restoranları, hayvanat bahçesi, özellikle yaz aylarında açılan gece klüpleri ve stadyum ile oldukça renkli bir parktır.
20)Arkeoloji Müzesi: Arkeoloji Müzesi’nin inşası 2009 yılında başlamıştır ve hala devam etmektedir. Müze olarak hizmet vermesinin yanı sıra Ulusal Makedonya Cumhuriyeti Arşivi ve Anayasa Mahkemesine de ev sahipliği yapacaktır. Arkeoloji Müzesi, Vardar Nehri’nin doğu kıyısına inşa edilmektedir. 2012 Haziran itibariyle Arkeoloji Müzesi’nin içi bitmiştir.
21)Eski Tren İstasyonu: Eski tren istasyonu, 1963 depreminde zarar görmüş olarak durmaktadır. 1938 yılında modern bir stilde Velimir Gavrilovik tarafından yapılmıştır. Günümüzdeyse küçük bir sanat galerisi ve Üsküp Şehir Müzesini burada görebilirsiniz.
22)Makedonya Mücadele Müsezi: Makedonya Mücadele Müzesi (Museum of the Macedonian Struggle), 2008’de yapılmaya başlanan ve 2011 yılında Üsküp’ün bağımsızlığının 20. yılı anısına açılan ulusal müzedir. Müze, Vardar Nehri, Arkeoloji Müzesi, Taş Köprü ve Makedonya Soykırım Müzesi arasında çok merkezi bir yerdedir. Makedonya Mücadele Müzesinde haydutların Osmanlı döneminde Türklerle olan ve 8 Eylül 1991’de Yugoslavya’dan bağımsız olana kadar olan süreyi kapsayan mücadele tasvir edilmektedir. Müzede 13 sergi bulunur ve son kısımda 1991 yılında bağımsızlık bildirgesinin orijinal hali görülebilir. Yunanistan’da da bir Makedonya Mücadele Müzesi bulunur ve farklı bir bakış açısı için iki müze de görülmeye değerdir.
23)Doğa Bilim Müzesi: Doğal Bilim Müzesi (Natural Science Museum), hayvanat bahçesi içindedir. 1920lerde Stanko Karaman tarafından yapılmıştır. Doğal Bilim Müzesi’nde botanik sergiyi, balık, sürüngen, kuş ve hayvan çeşitleri ile ilgili sergileri, entomolojik sergiyi ve benzer çalışmaları görebilirsiniz.
24)Makedonya Ulusal Müzesi: Makedonya Ulusal Müzesi (Macedonian National Museum & Icon Gallery) arkeolojik, tarihi ve etnolojik olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yerel Makedon kıyafetlerini görmek için özellikle etnolojik kısmı görmelisiniz. Arkeolojik kısımda ise M.Ö. 5000 yıllardan 7. yüzyıla kadar olan objeler koleksiyonu vardır. Tarih kısmında en iyi fresklerin kopyaları görülebilir. Makedonya Ulusal Müzesi’nin içinde İkon Galerisi de bulunmaktadır. Ohrid koleksiyonu daha güzel olsa da İkon Galerisinde de 10. – 19. yüzyıllar arasında yapılmış değerli eserler vardır.
25)Aziz Bogorodica Kilisesi: Aziz Bogorodica Kilisesi (St. Bogorodica) 1835 yılında Üsküp’ün katedral kilisesi olarak inşa edilmiştir. 1944 yılında faşistler tarafından yakılan Aziz Bogorodica Kilisesindeki önemli eşyalar da çalınmıştır.
26)Aziz Ohrid Kliment Katedrali: Aziz Ohrid Kliment Katedrali (St. Kliment of Ohrid Cathedral), Meryem Ana Katedrali’nin faşistler tarafından yakılmasının ardından Aziz Dmitrie Kilisesi’nin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle 1970 yılında yapılmıştır. Mimarı Slavko Brezovski, Ortodoks mimarisini yoğun olarak kullanan bir mimardı. Ana kubbedeki İsa freski 70 metre karelik alanı kaplar.
27)Aziz Saviour Kilisesi: Aziz Saviour Kilisesi (St. Saviour Church) küçük bir kilisedir. Mustafa Paşa Camine oldukça yakındır. Bahçesinde, Makedonya’nun bağımsızlığında önemli rol oynayan Goce Delchev’in mezarı bulunur. Aziz Saviour Kilisesi’nde ayrıca Delchev ile ilgili küçük bir müze de vardır. 19. yüzyılda inşa edilen kilise iç dizaynı ve ağaç oyma işleri ile meşhurdur. Aziz Saviour Kilisesi duvarlarında birinde güzel çizilmiş bir Adem ile Havva resmi de görülebilir. Kilisede yer alan ikonlar ise Bizans dönemini yansıtan çalışmalardır.
28)Rahibe Terasa Evi: Rahibe Teresa Evi (Mother Teresa House), burada doğup 18 yaşına kadar Üsküp’de yaşayan Rahibe Teresa’nın adını taşır. Ev, şehir müzesinden çok uzak değildir. Teresa’nın yaşadığı ev günümüzde ayakta değildir ama alanın ortasında güzel ve modern bir şapel bulunmaktadır. Rahibe Teresa Evi, açılışının ardından ilk üç haftada 12.000 ziyaretçiye ulaşmıştır. Kilisenin açılışına Makedonya Ortodoks Kilisesi ve Makedonya’daki Roman Katolik Kilisesi mensupları katılmıştır. Rahibe Teresa Evi’nde Rahibe Teresa ve ailesini resmeden heykel çalışmaları da görülebilir.
29)İshak Bey Cami: İshak Bey Cami (Ishak beg Mosque), bitpazarının sonundadır ve 15. yüzyılda Türk komutan İshak Bey tarafından yapılmıştır. Mavi çiniler ile süslü olan cami 1689 yangınında zarar görmüş fakat daha sonra çiniler olmadan yenilenmiştir. İshak Bey Cami yanında bulunan altı köşeli türbe yangında zarar görmemiştir ve çiniler hala burada görülebilir. Türbeler bağış yapanlar için inşa edilmiştir. İshak Bey’in türbesi de buradadır. Çiçek desenleri ve süslemeleri ile de tanınan caminin diğer adı Alayda Camidir.
30)Yahya Paşa Cami: Yahya Paşa Cami (Jahja Pasha Mosque), 1504 yılında Türk ordusundaki komutanlardan biri olan Yahya Paşa tarafından yapılmıştır. Yahya Paşa Camini diğer camilerden farklı kılan kubbe şeklindeki çatı yerine piramit şeklinde bir çatıya sahip olmasıdır. Üsküp’teki en yüksek minareye sahiptir, minaresi 50 metredir. Yahya Paşa Cami, 1. Dünya Savaşı sırasında Alman silah ve cephane üretim yeri olarak kullanılmıştır. Bahçesinde birçok türbe barındırır.
31)Kutsal Kurtuluş Kilisesi: Kutsal Kurtuluş Kilisesi (The Church of Holy Salvation), Üsküp Kalesi’nin doğusunda yer alan bir Ortodoks Kilisesidir. 16. yüzyılda inşa edilen kilisenin duvarlarında farklı sanat eserleri görülebilir. Batı kısmında kadınlar için bir sergi vardır. Kuzey kısmındaki duvardaysa 16. – 17. yüzyıldan kalma bir resim bulunmaktadır.
32)Aziz Dimitrija Solunski: Aziz Dimitrija Solunski Kilisesi (St Dimitrija Solunski ) 1886 tarihli bir kilisedir. Oldukça yeni olmasına rağmen Ortodoks dünyası için önemlidir. Aziz Dimitrija Solunski ya da namı diğer Makedonya Ortodoks Kilisesinin önemi Bulgarların 2. Dünya Savaşı sırasında Meryem Ana Katedralini yakmalarından gelir. Bu olaydan sonra asıl katedral olarak kullanılmıştır.
33)Milenyum Haçı: Milenyum Haçı (The Millennium Cross), Üsküp’te Vodno Dağı tepesinde bulunan 66 metrelik dünyanın en büyük haç anıtıdır. Milenyum Haçı, Hristiyanlığın dünyadaki ve Makedonya’daki 2000. yılı anısına yapılmıştır. 2002 yılında inşası başlayan haç, Makedonya Ortodoks Kilisesi, hükümet ve bağışlar ile inşa edilmiştir. 2008 yılında Makedonya özgürlük gününde haçın içine asansör eklendi ve açıldı. Sonrasında Milenyum Haçının yanına restoran ve hediyelik eşya dükkanı ilave edildi. 2011 yılındaysa 3.5 kilometrelik Milenyum Haçı Teleferiği hizmete açıldı.
34)Gradski Parkı: Gradski Parkı, bir 19. yüzyıl yapısıdır. Özellikle yılın ılıman aylarında, ilkbahar ve sonbaharda oldukça popüler bir yerdir. Yürüyüş ve piknik yapmak için ideal olan Grandski Parkında Vardar Nehri kıyısında paten ve bisikletçiler için de yer var. Ayrıca park bünyesinde büyük bir spor salonu, tenis kortu ve küçük bir tiyatro sahnesi de mevcut.
35)Ristik Sarayı: Ristik Sarayı (Ristik Palace), Makedonya Meydanındaki sembol yapılardan biridir. Ristik Sarayı, Vardar Nehri’nin güney kıyısında ve Makedonya Meydanı’nın güneyindedir. 1926 yılında inşa edilen saray günümüzde iş hanı olarak kullanılmaktadır.
Özet olarak Üsküp gezilecek yerler listesinde herkese hitap eden bir çok önemli gezi noktası bulunuyor. Müzeler, parklar, anıtlar… Aklınıza ne gelirse Üsküp gezilecek yerler listesinde bulmak mümkün.
Etiketler: gezilecek yerler, görülecek yerler, üsküp, üsküp gezi, üsküp gezilecek yerler, üsküp görülecek yerler, üsküp rehberi, üsküp'te gezilecek yerler, üsküp'te görülecek yerlerKategori: Gezilecek Yerler, Üsküp, Üsküp Gezilecek Yerler

İncele !

Üsküp Gezi Rehberi Haritasi 2013

Üsküp haritası sayfasında Doğu Avrupa’nın en gözde turizm şehirlerinden olan Üsküp’ün detaylı turistik haritasını bulabilirsiniz. Üsküp haritası içinde şehirde gezmeniz gereken tüm önemli gezi noktaları yer alıyor. İnternette Üsküp ile ilgili işe yarayacak harita sayısı çok az. Kendi gezilerim için yaptığım araştırmalarda bulduğum işe yarar en güzel Üsküp haritası bana göre bu. Dilerseniz Üsküp gezilecek yerler sayfasında şehirde bulunan önemli gezi noktaları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
 

Üsküp Haritası

Üsküp’te gezebileceğiniz bir çok turistik yer var. Şehirde yer alan en önemli turistik noktalar ise şunlar:
Makedonya MeydanıTaş KöprüBüyük İskender HeykeliÜsküp KalesiMustafa Paşa CamiKapan HanDavut Paşa HamamıSulu HanKurşunlu HanÇifte HamamMurat Paşa Camiİsa Bey CamiMakedonya TakıParlamento BinasıFeodalizm KulesiBedestenSaat KulesiBey KulesiŞehir ParkıArkeoloji MüzesiEski Tren İstasyonuMakedonya Mücadele MüseziDoğa Bilim MüzesiMakedonya Ulusal MüzesiAziz Bogorodica KilisesiAziz Ohrid Kliment KatedraliAziz Saviour KilisesiRahibe Terasa Eviİshak Bey CamiYahya Paşa CamiKutsal Kurtuluş KilisesiAziz Dimitrija SolunskiMilenyum HaçıGradski ParkıRistik Sarayı
Son Üsküp gezimde kalıp memnun kaldığım GUESTHOUSE ANJA başta olmak üzere Üsküp’te konaklama yapabileceğiniz bir çok otel ile ilgili bilgileri Üsküp konaklama önerileri sayfasında bulabilirsiniz.
Sayfa boyunca Üsküp’te yer alan, booking.com gibi sitelerde yüzlerce değerlendirme sonucunda çok yüksek puan almış ekonomik otellerle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Etiketler: üsküp, üsküp haritası, üsküp rehberi, üsküp turistik haritaKategori: Haritalar, Üsküp

İncele !

Üsküp Taş Köprü Gezi Turu

Üsküp Taş Köprü (Stone Bridge), Makedonya’nın başkenti Üsküp’de Vardar Nehri üstündedir. Osmanlı köprüsüdür. Üsküp Taş Köprü, Fatih Sultan Mehmet köprüsü olarak da bilinir. Köprü, Üsküp’ün sembollerinden biri olarak düşünülür ve şehir bayrağında yer alır. Üsküp Taş Köprü, Makedonya Meydanı ile Eski Çarşıyı birbirine bağlar. Çok yaygın olmamakla birlikte Sırp Stephen Uros IV Dusan’ın adına ithafen ayrıca Dusan Köprüsü olarak da bilinir.

6. yüzyılda Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yapılmıştır. O günden günümüze şehrin sembolü olma özelliğini korumuştur. Son belediye başkanı Üsküp Taş Köprü restorasyonu için 10 yıllık bir çalışma yürütmektedir. Köprünün en büyük yenileme çalışması 15. yüzyılda Sultan II. Mehmet tarafından yapılmıştır. Üsküp Taş Köprüye sonradan taş çitler ve gözetleme kulesi eklenmiştir. Bu kule maalesef son yenileme çalışması sırasında yıkılmıştır ve yeniden inşayı beklemektedir. Hala ana meydan ve eski çarşıya ana bağlantı noktasıdır.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ya da namı diğer Üsküp Taş Köprü 214 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindedir. 13 kemer gözü ve 12 kemeri vardır.

Daha Büyük Görüntüle
Etiketler: makedonya köprü, taş köprü, üsküp, üsküp fatih sultan mehmet köprüsü, üsküp fsm, üsküp gezilecek yerler, üsküp görülecek yerler, üsküp taş köprü, vardar nehri üzerindeki taş köprüKategori: Üsküp Gezilecek Yerler

İncele !

Üsküp Gezi Turu Konaklama Önerileri

Üsküp Makedonya’nın en önemli kentidir. Osmanlı, Avrupa, Hristiyan ve İslam dünyasının önemli eserleri Üsküp’te bulunmakta her yıl yerli ve yabancı binlerce turist bölgeyi ziyaret etmektedir. Ne yazık ki Üsküp bu kadar ziyaretçi kitlesini karşılayabilecek yeterli donanıma sahip değildir. Üsküp konaklama işletmeleri, turizm altyapısı gibi konularda bir hayli geridedir.

4 yıldızlı Luxury Skopje Apartments, Üsküp’te konaklama yapabileceğiniz güzel bir alternatif. 8 tane apartman dairesinden oluşan Luxury Skopje Apartments’da evler meydana yakın çeşitli bölgelerde konumlanmış durumda. Daireler Üsküp’te Bulevar Koco Racin, Sava Kovaceviç Caddesi, Marks and Engels Caddesi, Kosta Kirkov Caddesi ve Vodnjanska Sokak’ta yer alıyor. Tüm daireler ana meydana en fazla 700 metre uzaklıkta olacak şekilde konumlanmış. Daireler, lüks bir şekilde döşenmiş olup ücretsiz Wi-Fi ve klimanın yanı sıra kendi yemeklerinizi hazırlayabileceğiniz bir konaklama için tüm olanakları içermektedir. Luxury Skopje Apartmens, bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 40-50 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Luxury Skopje Apartments.

Üsküp şehir merkezinde yer alan 3 yıldızlı Hotel Super 8, şehirde yer alan bir diğer otel. Hotel Super 8, Üsküp’ün kalbinde, Eski Kent ve Eski Pazar’a 100 metre, şehir meydanına ise 200 metre mesafede modern ve konforlu bir konaklama olanağı sunuyor.

Otelin odaları son derece geniş. Konaklama ücretine kahvaltı da dahil.
Hotel Super 8 bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi puanına sahip.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 50-65 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, Hotel Super 8.
4 yıldızlı City Park şehirde yeni açılan otellerden. Ekim 2010'da açılan şık City Park Hotel, LCD TV ve ücretsiz Wi-Fi ile donatılmış, park manzaralı zarif odalar sunuyor. Üsküp şehir merkezinde yer alan City Park’ın odaları ise son derece zarif.  Araçla gezen gezginler için otelin bir diğer artısı ücretsiz otopark alanının bulunması.
City Park Hotel’de konaklama ücretine kahvaltı da dahil. Otel ücretine diğer Üsküp otellerine göre biraz pahalı olsa da sahip olduğu artılar oteli bir adım öne çıkarıyor. Zaten City Park Hotel bir çok konaklama sitesinde çok yüksek ziyaretçi değerlendirme puan oranlarına sahip.
Otelin fiyatı rezervasyon yaptıracağınız zamana bağlı olarak değişmekle birlikte 80-95 Euro arasında oda fiyatına sahip. Detaylı bilgi için tıklayın, City Park.
Hotelscombined tüm konaklama web sitelerindeki fiyatları karşılaştıran ve otellerdeki müsaitlik durumunu gösteren bir otel arama motorudur. Tek tık ile otellerin fiyatlarını karşılaştırmalı olarak bulabilirsiniz. Üstelik Hotelscombined %100 Ücretsiz! Hotelscombined’ın fiyat karşılaştırması yaptığı siteler arasında Otel.com, Expedia, Hotelclub ve Hotels.com gibi dünyaca ünlü siteler de yer alıyor.
100lerce seyahat sitesini karşılaştırıp Üsküp konaklama larınızda %80'e varan kazanç sağlayabilir, Üsküp gezinizde Üsküp konaklama nıza daha az ödeyip bütçenizi kendinize harcayabilirsiniz.
Başta yukarıda adı geçen oteller olmak üzere tüm Üsküp otellerinin en uygun fiyatlarını görmek için tıklayın, Üsküp otelleri.
Üsküp konaklama
seçenekleri arasında Hırvatistan ve Dubrovnik’ten aşina olunan Guesthouse seçenekleri de bulunmaktadır. Ancak Dubrovnik’te olduğu kadar yaygın bir uygulama değildir. Ayrıca devlet kontrolü Hırvatistan’da olduğu kadar güçlü olmadığı için Guesthouse’lar yeterli donanıma sahip değildir.
Misafir evi olarak tercüme edilebilecek Guesthouse’lar kişilerin evlerindeki odaları kiralaması olarak tanımlanabilir. Üsküp’te ise bu tarz evler yerine biraz daha büyük evlere yani otellere bu isim verilmektedir. Üsküp konaklama hizmetlerinin büyük bölümünü de bu tarz oteller oluşturmaktadır.
Üsküp konaklama seçeneklerini oluşturan elliden fazla otel bulunmnaktadır. Ancak bu kadar otel Avrupa’nın büyük turizm merkezine yakışmamakta, oteln fiyatları da buna bağlı olarak normal seyrinden biraz daha pahalı olabilmektedir. Üstelik buralarda verilen hizmetler diğer ülkelerdeki otellerde verilen hizmetlerden niteliksel olarak biraz daha düşüktür. Standart gereklerin karşılandığı bir otelde kalmak için ödenmesi gereken ortalama fiyat 100-300 Tl arasında değişmektedir. Üsküp konaklama seçenekleri içinden optimum tercihi yapmak için 120 TL civarındaki oteller tercih edilebilr. Bu otellerin bir kaçının bir hayli iyi yorumlar aldığı bilinmektedir. Konuyla ilgili yayın yapan internet sitelerinde çok sayıda kullanıcı ortalama fiyat düzeyinde ancak yüksek kalitedeki otelleri tanıtmıştır.
Kentte yer alan bir kaç butik otel buradaki konaklama hizmetlerine yeni bir soluk getirmektedir. Bu otellerin iç ve dış tasarımı, servis ve hizmet kalitesi ortalama bir avrupa otelinin sunduğu olanaklarla benzerlik taşımaktadır. Hatta yer yer bazı ülkelerin sahip olduğu lüks otellerin seviyesine de ulaşabilmektedir. Bu yzden özellikle bir kaç butik otel önerisine göz gezdirmeniz yararnıza olacaktır.
Üsküp konaklama hizmetleri ile ilgili ayrıntılı öneriler ve arama motoru sayfamızda bulunmaktadır. Bu kenti ziyaret etmeden önce ayrıntılı bir plan yapmak ve erken rezervasyon olanaklarından yararlanmak için otel arama motorunu kullanabilirsiniz. Ayrıca otel önerileri de bu konuda yardımcı olacaktır. Bu sayede kenti ziyaret planınızı daha etkin bir biçimde yürütmeniz olasıdır.
Etiketler: üsküp, üsküp konaklama, üsküp konaklama önerileri, üsküp otel tavsiye, üsküp otelleri, üsküp rehberi, üsküp ucuz otelKategori: Otel tavsiyeleri, Üsküp

İncele !

Eskişehir Gezilecek En Güzel Yerleri

Eskişehir gezilecek yerler listesi bir çok turistik meydan, park, müze ve  tarihi yapıdan oluşuyor. Eskişehir gezilecek yerler listesinde yer alan gezi noktalarının hemen hemen hepsi ücretsiz, tabi aralarında sembolik ücretli gezi noktaları da mevcut. Eskişehir gezilecek yerler listesinde bulunan önemli gezi noktaları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz gezi noktasındaki ilgili bağlantıları kullanabilirsiniz.

Eskişehir gezilecek yerler listesinde Eskişehir geziniz boyunca mutlaka gezmeniz gereken yerler sıralı bir şekilde yer alıyor.
1)PORSUK ÇAYI & ADALAR
Eskişehir gezilecek yerler listemizin ilk sırasında şehrin simgesi olan Porsuk Çayı ve çayın etrafında konumlanan Adalar Bölgesi geliyor. Dilerseniz Porsuk Çayı üzerinde düzenlenen bot ve gondol turlarına katılabilir ya da etraftaki cafelerde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Detaylar: Porsuk Çayı
2)ODUNPAZARI EVLERİ
Tarihi Odunpazarı Evleri Eskişehir gezilecek yerler listemizde 2.sırada yer alıyor. Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan evleri görmeden şehirden ayrılmayın. Detaylar: Tarihi Odunpazarı Evleri
3)KURŞUNLU CAMİ VE KÜLLİYESİ
Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 -1525 yılları arasında inşa ettirilmiş Kurşunlu Cami ve Külliyesi şehrin bir diğer önemli yapısı. Külliye günümüzde müze vb gibi bir çok amaç için kullanılıyor. Detaylar: Kurşunlu Cami ve Külliyesi
4)SAZOVA PARKI
Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki en eğlenceli adreslerden biri Kütahya Yolu üzerinde bulunan Sazova Parkı. Park içinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Yapay Gölet, Uzay Evi, çocuk parkları gibi bir çok bölüm var. Park özellikle çocuklu aileler için çok eğlenceli bir yer. Detaylar: Sazova Parkı
5)ATLIHAN ÇARŞISI
Eski zamanlarda han olarak kullanılan Atlıhan Çarşısı günümüzde içinde bir çok dükkan bulunan, 2 katlı bir çarşı. Çarşı içinde lületaşı gibi Eskişehir kültürüne ait bir çok hediyelik eşya satılıyor. Detaylar: Atlıhan Çarşısı
6)KENTPARK
Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli park olan Kentpark şehir gürültüsünden uzakta kafa dinleyebileceğiniz bir diğer nokta.  Türkiye’nin ilk yapay plajı burada bulunuyor. Bunun dışında parkta çocuk parkı, restoran ve cafeler bulunuyor. Detaylar: Kentpark
7)YILMAZ BÜYÜKERŞEN BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ
Burası yurtdışında büyük keyifle gezdiğimiz Madame Tussauds Müzelerinin Türkiye’deki tek örneği. Müze içinde yerli yabancı toplam 160 ünlüye ait balmumu heykeller var. Detaylar: Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
8)DOKTORLAR CADDESİ
Doktorlar Caddesi Eskişehir’in en önemli ve hareketli caddelerinden biri. Şehrin en önemli simgelerinden Porsuk Çayı’nın hemen yanında bulunan caddede bir çok mağaza ve cafe bulunuyor. Detaylar: Doktorlar Caddesi
9)HALLER GENÇLİK MERKEZİ
Önceden Yaş ve Meyve Sebze Hali olarak kullanılan mekan bugünlerde sıcak bir şeyler içip dinlenebileceğiniz güzel bir turistik gezi noktası. Haller içinde bir çok hediyelikçi ve cafe mevcut. Detaylar: Haller Gençlik Merkezi
10)DEVRİM OTOMOBİLİ
Devrim Otomobili 1961 yılında Türkiye’nin tamamen kendi öz kaynakları ile ürettiği ilk otomobil. 4 adet üretilmiş Devrim Otomobili‘nden geriye kalan son otomobil Tülomsaş Müzesi içinde sergileniyor. Detaylar: Devrim Otomobili
11)LÜLETAŞI MÜZESİ
Türkiye’nin ilk lületaşı müzesi olan mekan Odunpazarı’ndaki Kurşunlu Cami ve Külliyesi içinde yer alıyor. Girişin ücretsiz olduğu müzede  lületaşından yapılan aksesuarları yerinde inceleyebilirsiniz. Detaylar: Lületaşı Müzesi
12)ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ
Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en önemli müzelerden olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Türkiye’nin ilk cam müzesi olarak dikkat çekiyor. Müzede  58 yerli, 10 adet de yabancı sanatçının çalışmaları sergileniyor. Detaylar: Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
13)OSMANLI EVİ
Birinci dönem milletvekillerinden Halil İbrahim Efendi’ye ait olan Osmanlı Evi 19.yy ahşap sivil mimarinin tipik bir örneği. Konak, Osmanlı Evi Atatürk’ü de misafir etmesiyle de ayrı bir öneme sahip. Detaylar: Osmanlı Evi
14)İKİ EYLÜL CADDESİ
İki Eylül Caddesi, Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli cadde. Cadde, şehir merkezindeki bir çok önemli noktayı birbirine bağlıyor. Caddede bir çok mağaza ve restoran mevcut. Detaylar: İki Eylül Caddesi
15)ESKİŞEHİR HAMAMLARI
Eskişehir Hamamları Anadolu tarihi boyunca ilgi çekici olmuştur. Bizans dönemlerinde imparatorların bu bölgedeki şifalı sulara geldikleri rivayet edilmektedir. Osmanlı döneminde hemen her noktaya açılan hamamlar bu şehirde sahip olduğu sular dolasıyla daha fazla yer kaplamıştır. Detaylar: Eskişehir Hamamları
16)TAŞBAŞI
Taşbaşı, yerli halkın günlük alışverişlerinde önemli bir yere sahip çarşı. Klasik Anadolu çarşılarında ki gibi bölgede 2 katlı bir çok dükkan bulunuyor. Baharatçılardan altıncılara, ayakkabıcılardan manifaturacılara ne ararsanız bulmak mümkün. Detaylar: Taşbaşı
17)HAMAMYOLU CADDESİ
Hamamyolu Caddesi, Eskişehir yerli halkının günlük alışverişlerini yaptığı, 15 adet hamamın bulunduğu önemli bir caddelerden biri. Cadde adını bölgede bulunan 15 adet hamamdan alıyor. Detaylar: Hamamyolu Caddesi
18)REŞADİYE CAMİ
Eskişehir gezilecek yerler listesindeki en önemli camilerden olan Reşadiye Cami, şehrin merkezinde, hemen Taşbaşı Çarşısı’na yakın bir konumda bulunuyor. Cami 1969-1978 tarihleri arasında arasında yaptırılmış. Detaylar: Reşadiye Cami

7)KÖPRÜBAŞI
Köprübaşı, Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bir çok önemli yere ev sahipliği yapan, şehrin en hareketli bölgesi. Porsuk Çayı, İki Eylül Caddesi, Şair Fuzili Caddesi hemen bu bölgede yer alıyor. Detaylar: Köprübaşı
19)ŞELALE PARK
Sahip olduğu yapay şelale ile üne kavuşan Şelale Park, Eskişehir manzarasına karşı biraz dinlenip keyifle bir şeyler yiyip içebileceğiniz, çok güzel manzaraya sahip bir yer. Park içinde cefe ve restoran da bulunuyor. Detaylar: Şelale Park
20)ETİ ARKEOLOJİ MÜZESİ
Eti Arkeoloji Müzesi Türkiye’nin en üstün teknolojisini kullanan müzeler arasında sayılmaktadır. Eskişehir Atatürk Caddesi üzerindeki bu müze Eskişehir ve bölgesinin köklü tarihini anlatan çok sayıda kıymetli eserle doludur. Detaylar:  Eti Arkeoloji Müzesi
21)CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ
Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli müze Cumhuriyet Tarihi Müzesi. 23 Nisan 1994 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından açılan bina Odunpazarı Evleri bölgesindedir.Detaylar:  Cumhuriyet Tarihi Müzesi
22)JAPON BAHÇESİ
Japon Bahçesi Eskişehir Sazova’da kurulmuştur. Büyükşehir Belediyesi ve Japon Türk Kültürel Değişim Derneği’nin çalışmaları sonucu 2010 yılında hizmete açılan bu bahçe şehrin efsanevi güzellikleri arasına girerek tanıtım ve turizme büyük katkı sağlamıştır. Detaylar: Japon Bahçesi
23)ŞEHR-İ AŞK ADASI
Şehr-i Aşk Adası Eskişehir’de Gökmeydan Mahallesi’nde bulunur. 2010 yılında açılışı yapılan yapay ada Porsuk Çayı üzerinde kurulmuştur. Açılışı sırasında yerli ve yabancı yüzlerce ünlü ismi ağırlayan ada ulusal basında da heyecanla takip edilmiştir. Detaylar: Şehr-i Aşk Adası
24)HAVACILIK MÜZESİ
Havacılık Müzesi, Ankara–Eskişehir çevre yolu üzerinde, içerisinde geçmiş dönemin popüler birçok uçağının ve çeşitli aksesuarların sergilendiği güzel bir müze/park. Eskişehir Havacılık Müzesi içinde çok sayıda uçak bulunmaktadır. Açık alanda sergilenen bu uçaklar içinde halen kullanılan modeller de yer almaktadır. Kullanılan modeller arasında bir adet F-4 Ağır Bombardıman Uçağı, C4 Nakliye Uçağı gibi uçaklar da bulunmaktadır Detaylar: Eskişehir Havacılık Müzesi
25)ESKİŞEHİR KARİKATÜR MÜZESİ
Eskişehir Karikatür Müzesi, Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli müze. 19. yüzyıl başlarında inşa edilen bir evin restore edilmesiyle oluşturulan müze tarihi Odunpazarı Evleri içinde bulunmaktadır.Detaylar: Eskişehir Karikatür Müzesi
26)TCDD MÜZESİ
TCDD Müzesi Ankara, İzmir ve Eskişehir’de hizmet veren, Türkiye demiryolları tarihi hakkında önemli deliller ve eserler barındıran müzelere verilen isimdir. Eskişehir’de faaliyet gösteren müze de bu tanım kapsamında hizmet vermektedir. Detaylar: TCDD Müzesi 
27)ESKİŞEHİR ŞEHİR TİYATROLARI
Eskişehir Şehir Tiyatroları Anadolu’nun en başarılı tiyatro gruplarından biridir. Şehrin genel kültürlü yapısı, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin çabaları bu şehre Türkiye’nin en başarılı grup ve oyuncularını kazandırmıştır. Detaylar: Eskişehir Şehir Tiyatroları
28)ALAADDİN CAMİ
Alaaddin Cami Eskişehir’in en önemli camisidir. Önemi tarihsel, kültürel ve turistik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Anadolu’da az sayıdaki Anadolu Selçuklu eserleri arasında olan cami 1267 yılında inşa edilmiştir. II. Gıyaseddin Keyhusrev’in yaptırdığı cami inşa edildiği dönemde şehrin merkezinde bulunmaktadır. Detaylar: Alaaddin Cami
29)ÇUKUR ÇARŞI
Köprübaşı’nda bulunan Çukur Çarşı, içinde bir kaç tane yöresel ürünlerin satıldığı dükkan ve cafenin olduğu ufak bir çarşı. Eskiden Balık Çarşısı olarak kullanılan Çukur Çarşı günümüzde biraz daha tenha. Detaylar: Çukur Çarşı
30)ESPARK AVM
Eskişehir gezilecek yerler listesindeki bir diğer alışveriş merkezi Espark AVM. Espark Eskişehir merkezindeki en önemli alışveriş merkezlerinden biridir. Şehrin alışveriş ve yaşam merkezi olma hedefiyle yola çıkan bu kuruluş 2007 yılında açılmıştır. Ece Türkiye kuruluşunun projesi olan AVM eski tuğla fabrikasının bulunduğu alanda yer almaktadır Detaylar: Espark
31)ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ
Osmanlı’nın kuruluş yıllarında yaşamış bir Ahi şeyhi, İslam ilahiyatçısı, Osman Gazi’nin kayın babası ve hocası olan Şeyh Edebali Hazretleri’nin Eskişehir Odunpazarı Mezarlığı’nda bulunan türbesi. Detaylar: Şeyh Edebali Türbesi
32)ESNAF SARAYI
1985 yılında açılan Esnaf Sarayı, İki Eylül Caddesi’nde bulunan çok katlı bir alışveriş merkezi. 6 katlı çarşının, 3 katı ofis 1 katı ise restorana ayrılan çarşı günümüzde halen kullanılıyor. Lületaşı aksesuarlarını en uygun buradan almanız mümkün. Detaylar: Esnaf Sarayı
33)NASREDDİN HOCA EVİ
Nasrettin Hoca Evi olarak adlandırılan ev Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi Hortu beldesinde bulunur. Bu ilçenin Nasreddin Hoca (Hortu) beldesinde Nasreddin Hoca’nın doğduğu belirtilmektedir. Detaylar:  Nasreddin Hoca Evi
34)SEYYİT BATTAL GAZİ TÜRBESİ
Seyyit Battal Gazi Türbesi Eskişehir Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. İlçe adını buradaki bir savaşta hayatını kaybeden Battal Gazi’den almıştır. Battal Gazi Emevilerin Bizans’a yönelik seferlerine komutanlık etmiş bir kişidir. Detaylar: Seyyit Battal Gazi Türbesi
35)YUNUSEMRE TÜRBESİ
Yunusemre Türbesi hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerden ilki türbenin Karaman’da olduğuna yöneliktir. İkinci rivayet de Eskişehir Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy içinde yer aldığına yöneliktir. Detaylar: Yunusemre Türbesi
36)REGÜLATÖR PİKNİK ALANI
Regülatör piknik alanı Eskişehir Odunpazarı ilçesi sınırları içindedir. Yıllardır Eskişehirli’lerin tercih ettiği piknik alanlarının başında bu bölge gelmektedir. 2012 yılında belediyenin yaptığı çalışmalar sonucu piknik alanının eksikleri tamamlanmış, bölge yepyeni bir alan statüsüne kavuşmuştur Detaylar: Regülatör Piknik Alanı
37)MUZAÖZÜ GÖLETİ
Musaözü Göleti Eskişehir Kütahya yolunun 21. kilometresinde yer alır. Devlet Su İşleri Musaözü Barajı olarak da geçen alan Eskişehir halkı tarafından piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Detaylar: Musaözü Göleti
38)MİDAS ANITI
Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki bir diğer önemli yer Midas Anıtı. Midas Anıtı Eskişehir çevresinde bulunan en önemli tarihi eserler arasında yer almaktadır.  Bunun en büyük nedeni ise yapının dil bilimcilerin uzun süre dilini çözemediği Friglilere ait olmasıdır. Anıt Firigya tarihinin aydınlatılması açısından çok önemli bir yerde durmaktadır. Detaylar: Midas Anıtı
Eğer Eskişehir gezinize biraz daha fazla zaman ayırabilirseniz Eskişehir etrafında bulunan önemli gezi noktalarına da vakit ayırabilirsiniz. Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Eskişehir’de bir çok önemli ve tarihi yapı bulunmaktadır.
Bu yapıların başında Midas Anıtı, Areyastis Anıtı, Gerdekkaya Mezaorı, Doğanlı Kaya, Yapıldak Asar Kale vb yapıları elinde bulunduran ve Frig’lerin Dini Metropolü olarak geçen Yazılıkaya gelmektedir.
Seyyid Battal Gazi Külliyesi, Selçuklu Hamamı, Şucaeddin Veli Külliyesi, Develik Han vb. yapıları gezebileceğiniz Seyitgazi ilçesi ise bir diğer önemli gezi alternatifidir.
Bir diğer önemli ilçe olan Sivrihisar bölgesinde de Pessinus/Ballıhisar, Ulu Cami, Alemşah Kümbeti, Saat Kulesi, Frig Kaya Mezarları’nı gezebilirsiniz.
Salon’un Mezarı (Aslanlı Mabed), Himmet Baba Türbesi, Asmacık İnleri Kaya Mezarları’nı gezebileceğiniz Kümbet ve Hüsrev Paşa Cami, Hamam, Yer altı yerleşimini gezebileceğiniz Han İlçesi de diğer önemli gezi noktalarıdır.
Özet olarak Eskişehir gezilecek yerler listesinde herkese hitap eden bir çok önemli gezi noktası bulunuyor. Müzeler, parklar, anıtlar… Aklınıza ne gelirse Eskişehir  gezilecek yerler listesinde bulmak mümkün.
Etiketler: eskişehir, eskişehir de görülecek yerler, eskişehir gezilecek yerler, eskişehir görülecek yerler, eskişehir rehberi, eskişehir'de gezilecek yerler, gezilecek yerler, görülecek yerlerKategori: Eskişehir, Eskişehir Gezilecek Yerler, Gezilecek Yerler

İncele !

Eskişehir Gezi Tur Alışveriş Rehberi

Eskişehir alışveriş rehberi sayfasında; Eskişehir’de kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşya tavsiyelerimi bulabilirsiniz. Sayfa boyunca; Eskişehir’de satılan orjinal hediyelik eşya önerilerimin yanında, Eskişehir sokak pazarları, Eskişehir’de alışveriş yapabileceğiniz bölgeler, Eskişehir alışveriş
merkezleri ve Eskişehir’de alışveriş sırasında dikkat etmeniz gereken şeyler hakkında genel bilgileri bulabilirsiniz.

Eskişehir’den kendinize ve sevdiklerinize birbirinden güzel ve orjinal hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Eskişehir denilince akıllara gelen ilk eşyalardan biri lületaşından yapılmış süsler. Lületaşından yapılan pipolar, tesbihler, kitap ayraçları  Eskişehir’den alabilecekleriniz arasında. Bunlar dışında Kurşunlu Cami ve Külliyesi içindeki Sıcak Cam Üfleme atölyesinde yapılan Cam süsler, Eskişehir’in yöresel yiyeceklerinden met helva ve şehrin yöresel eşyalarından sorkun çömleği de Eskişehir’de satılan orjinal hediyelerdendir.

Eskişehir denilince ilk akla gelen simgelerden birisi tabi ki Lületaşı. Dünya rezervlerinin büyük bölümü Eskişehir sınırları içinde bulunan lületaşından birçok hediyelik eşya yapılıyor. Şehrin büyük bölümünde bulabileceğiniz lületaşından yapılmış pipolar ve diğer aksesuarlar kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediyelik eşya.
Size tavsiyem eğer fırsatınız olursa lületaşı aksesuarları satın almadan önce Odunpazarı’ndaki Kurşunlu Külliyesi içindeki Lületaşı Müzesi‘ni gezmeniz. Ücretsiz gezebileceğiniz müzede sergilenen birbirinden güzel lületaşı aksesuarlarının işçiliklerini gördükten sonra alışveriş esnasında bulacağınız lületaşı aksesuarlarınına kafanızda bir kalite verebilirsiniz.
Özellikle lületaşından yapılan pipolar en çok karşılaşacağınız aksesuarlar olacak. Ortalama 15 TL ile 100 TL arasında fiyatlara bulabileceğiniz pipolar birçok kalitede ve işlemelere sahip . Eğer pipo sizin ilginizi çekmiyorsa pipo dışında lületaşından yapılan birçok tesbih, süs kutu, işleme, magnet , kitap ayıracı vb aksesuarları 5 TL’den başlayan fiyatlara alabilirsiniz.
Eskişehir’in birçok yerinde bulabileceğiniz lületaşı aksesuarları özellikle Odunpazarı’nda bulunan Atlı Han Çarşısı, Kurşunlu Külliyesi içindeki El Sanatları Merkezi, merkezde bulunan Çukur Çarşı ve İki Eylül Caddesi üzerindeki Esnaf Sarayı’nda bulabilirsiniz.
Eskişehir’in en ünlü yöresel yiyeceklerinden olan Met Helva hem ekonomik hem de çok lezzetli bir hediye alternatifi. Un,yağ, şeker, su, limon vs  karışımından hazırlanan, 6 cm uzunlukta ve  2-3 cm kalınlıkta yuvarlak olarak kesilen met helvaları vanilya ve kakaolu olmak üzere 2 çeşitte satılıyor. Eskişehir merkezde hemen hemen çoğu yerde bulabileceğiniz met helvaları özellikle tarihi ve ünlü helvacılardan almanızı tavsiye ederim .
Met Helvasını bulabileceğiniz en ünlü adresler ise şunlar:
1923 yılında helva üretimine başlayan Balkan Şekeleme ve Helvacısı, Köprübaşı ve Deliklitaş Mah. olmak üzere 2 şubesi bulunuyor.
1903 yılında kurulan en ünlü helvacılardan Eriş Helva’yı ise Köprübaşı’nda bulabilirsiniz.
1875 yılında kurulan ve taze günlük helva üretimi yapan Tanınmış Helvacı ise Değirmen Mahallesi’nde.
Merkezde yer alan bir diğer helvacı olan İnan Met Helva ise 1950 yılından beri hizmet verip İstiklal Mahallesi Reşadiye sokakta bulunuyor.
Ayrıca Met Helva dışında Nuga helvası, cevizli yaz helvası ve  tahin helvası da güzel birer alternatif olabilir.
Her ne kadar cam işlemeleri Eskişehir’e has birer hediyelik alternatifi olmasa da Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Sıcak Cam Üfleme Atölyesi’nde yapılan cam işlemeleri sevdikleriniz için güzel bir hediye olabilir. Cama hayat veren dokunuşları canlı olarak izleyebilir henüz sizin önünüzde yapılan cam işlemeleri satın alabilirsiniz. Cam işlemeleri arasında son zamanların en popüler süslerinden olan Cam Narlar da bulunuyor. Cam nar dışında ufak cam süsler , cam işlemeleri takılar vb. eşyalar da burada satılıyor. Cam Narların fiyatları işlemelerine ve boyutlarına göre değişiyor. Fiyatlar ortalama 30 TL – 50 TL arasında. Ayrıca atölyede yapılan diğer cam işlemeleri 20 TL ile 70 TL arasında değişen fiyatlarda.
Eskişehir’li olduğum halde belki yaşımdan dolayı belki de çok sık duymadığımdan dolayı benim de yeni öğrendiğim bir hediyelik eşya olan Sorun Çömleği Eskişehir’den alabileceğiniz bir diğer özgün hediyelik eşya. Sorkun Çömlekleri Eskişehir’in Sorkun Köyü’nde ve Odunpazarı’nda bulunan Atlı Han El Sanatları Çarşısı’nda satılıyor.
Eskişehir’de de her Anadolu şehrinde olduğu gibi bir çok sokak pazarı var. Atatürk Bulvarı’na (Vişnelik) yakın bir yerde kurulan Çarşamba pazarı en ünlü sokak pazarlarından. Bunun dışında pazar günleri Kurtuluş Mahallesi Yunus Emre Caddesi’nin arkasında kurulan sabit pazar da Eskişehir’in en büyük kapalı pazarlarından biridir.
Hediyelik eşyaları Eskişehir’de bir çok yerde bulabilirsiniz. Başta Atlıhan El Sanatları Çarşısı olmak üzere Kurşunlu Cami ve Küllyesi, Çukur Çarşı ve Esnaf Sarayı’nda bir çok hediye çeşidi bulabilirsiniz.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Atlıhan El Sanatları Çarşısı geçmişte şehir dışından gelen ziyaretçilerin kendilerinin ve hayvanlarının dinlenme olan çarşı günümüzde restore edilecek çok farklı bir yüze kavuşmuş durumda. 2 katlı çarşı içerisinde başta lületaşı olmak üzere birçok hediyelik eşya alternatifleri üretilip satılıyor. 768 m2 alana sahip olan çarşıda hediyelik eşyalar haricinde Kafe ve restoranlar da bulunuyor. Özellikle tur operatörlerinin uğrak yeri olan çarşıda kendinize ve sevdiklerinize çok güzel hediyelikler alabilirsiniz.
Kurşunlu Külliyesi (El Sanatları Çarşısı)
Tarihi Odunpazarı Evleri’nin hemen yanında bulunan Kurşunlu Cami veKülliyesi Eskişehir gezilecek yerler listesinde bulunan bir diğer önemli gezi noktasıdır. 1517 yılında eski Osmanlı Vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliye; medrese, cami, şadırvan, tabhane, imaret, aşevi ve kervansaray bölümlerinden oluşuyor. Külliye içerisinde bulunan Tabhane günümüzde Eskişehir Sanatları Çarşısı olarak kullanılıyor. Burada;  lületaşı, ebru, tezhib, hat, gümüş işlemeciliği, kilim halı dokumacılığı gibi el sanatları yapılıp satılıyor. Ayrıca çarşının hemen karşısında Lületaşı Müzesi’de farklı bir gezi noktası olarak öne çıkıyor.
Çukur Çarşı
Eskişehir merkezde bulunan Çukur Çarşı önceleri balık pazarı olsa da yapılan yenilikler sonrası şimdilerde bambaşka bir görünüme sahip. Çevre düzenlemeleri ve açılan lületaşı dükkanlarından sonra çarşıda kendinize ve sevdiklerinize birbirinden güzel aksesuarlar alabilir çarşıda bulunan kafede Porsuk Nehri’ne karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Esnaf Sarayı
Esnaf Sarayı Eskişehir halkının alışveriş merkezi kültürü ile 1973 yılında tanıştığı mekan. Günümüz AVM lerin atası özelliğindeki mekanda giyimden elektronik eşyaya, hediyelik eşyalardan ev hayvanlarına birçok ürün satılmakta. Açıkçası alışveriş merkezinde  açıldığı günden beri birçok yenilik yapılsa da çarşı biraz eski ve tam bir pasaj havasında. Esnaf Sarayı’nın bizi ilgilendiren kısmı ise burada satılan hediyeliklerin diğer yerlere oranla biraz daha makul fiyatlara bulunabiliyor olması. Özellikle lületaşı aksesuarlarının fiyatlarını Esnaf Sarayı’nda kontrol etmeden ilk gördüğünüz yerden alışveriş yapmayın. Eğer Esnaf Sarayı’na uğrayacak vaktiniz yoksa yukarıdaki mekanlardan alışverişlerinizde vereceğiniz bir kaç lira sizi gene de çok rahatsız etmeyecektir. Esnaf Sarayı’na merkezin birçok yerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Tramvay ile merkeze geliyorsanız İki Eylül Caddesi’ndeki “Çarşı” durağında inmeniz gerekecek. Esnaf Sarayı çarşı durağının hemen karşısında.
Taşbaşı ve Hamamyolu Caddesi
Taşbaşı ve Hamamyolu Caddesi özellikle yerli halkın en fazla tercih ettiği bölge. Bölgede özellikle bakliyat, altın, giyim vs gibi eşyalar satılıyor. Met Helva dışında çok fazla turistik eşya bulamayacağınız bölgeyi gene de şehrin dokusunu yaşamak için dolaşmak isteyebilirsiniz.
Eskişehir’de genç nüfus sayısı çok fazla olmasına karşın alışveriş merkez sayısı az. Şehirdeki en büyük ve en hareketli alışveriş merkezi Espark. Bunun dışında 2011 sonunda açılan Özdilek, Eskişehir’in ilk büyük alışveriş merkezi olan Neo Plus ve ilk açılan alışveriş merkezi Kanatlı Avm şehirdeki en önemli alışveriş merkezlerindendir.
Espark: Bağlar bölgesinde bulunan Espark Avm şehrin en hareketli ve güzel alışveriş  merkezidir. Espark içinde 150 adet mağaza, 3M Migros hipermarketi, bir çok restoran ve 9 salonlu sinema yer alıyor. Espark içinde çok fazla lüks marka bulunmasa da U.S Polo, Zara ve Mango ayarında bir mağazalar yer alır. Adres: Eskibağlar Mahallesi Üniversite Cad. No: 21. Ulaşım: Espark’a en kolay tramvay ile Bağlar durağı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Özdilek: 2011'in sonunda açılan Özdilek Eskişehir’deki bir diğer alışveriş merkezidir. İçinde mağaza yerine Özdilek’in kendi işlettiği bir mağaza bulunuyor. Özdilek’te; Hipermarket, Büyük mağaza, 7 salonluk sinema, Starpark Lunapark, Teknosa Extra, Burger King, Sbarro, Popeyes, Polen Tantuni, Turkcell, Playtime, Eczane ve Özdilek’e ait bir de restoran yer alıyor.  Adres:  Hoşnudiye Mahalleri Doğruer Sokak No:1 Tepebaşı Ulaşım: Özdilek’e en yakın tramvay durağı “Havacılık Müzesi”. Bunun dışında alışveriş merkezine ait müşteri servisi ile de ulaşabilirsiniz. Sefer saatleri için tıklayın. Tıklayın.
Neo Plus: Neo Plus ya da halk arasındaki adıyla Carrefour Eskişehir’in ilk açılan alışveriş merkezlerinden. Espark’tan daha önce açıldı. Sorun nedir bilinmez Neo Plus’ta şu günlerde mağazalar sinek avlıyor. Alışveriş merkezinde ilk kapanan yer sinema oldu. Daha sonra tüm dükkanlar tek tek kapısına kilit vurmaya başladı. Herhalde tek ve en çok iş yapan yer Carrefour hipermarketi. Adres: Çamlıca Mah. Gülperi Sok. No:1 Merkez / Tepebaşı.
Kanatlı: Kanatlı Avm Eskişehir’de ilk açılan modern alışveriş merkezidir. Sahip olduğu güzel mimari ile de dikkat çeken Kanatlı Avm Eskişehir’in ünlü caddelerinden Kızılcıklı Caddesi ve Doktorlar Caddesi’nin tam kesişimde bulunuyor. Diğer alışveriş merkezlerine göre çok daha ufak ölçekli olan Kanatlı’daki en büyük mağaza Boyner. Bunun dışında Kanatlı Avm’de sinema, bowling salonu, Kahve Dünyası vb. dükkanlar bulunuyor. Adres: İsmet İnönü Cad. No:57 Ulaşım: Şehrin merkezinde bulunan Kanatlı Avm bir çok noktaya yürüme mesafesinde bulunuyor. Dilerseniz “İsmet İnönü” durağı üzerinden tramvay ile de Kanatlı’ya ulaşabilirsiniz.
Esnaf Sarayı: Eskişehir’de alışveriş yapabileceğiniz yerler bölümünde de yer verdiğim Esnaf Sarayı 1973 yılında açılmış, günümüz alışveriş merkezlerinin atası konumundadır. Esnaf Sarayı içinde bulunan halk işi mağazalar dışında lületaşından aksesuarlar gibi Eskişehir’e ait bir çok hediyelik eşya da bulabilirsiniz.  Adres: 2 Eylül Caddesi Ulaşım: Esnaf Sarayı şehrin tam merkezinde yer alıyor, her yer yürüme mesafesinde. Bunun dışında “Çarşı” durağı üzerinden tramvayla da Esnaf Sarayı’na ulaşabilirsiniz.
Etiketler: cam nar, eskişehir, eskişehir alışveriş, eskişehir alışveriş merkezleri, eskişehir rehberi, eskişehir semt pazarları, eskişehir sokak pazarları, eskişehir'den ne alınır, espark, kanatlı, lületaşı, lületaşı pipo, met helva, neo plus, sorkun çömleğiKategori: Eskişehir

İncele !

Eskişehir Gezi ve Ulaşim Rehberi

Eskişehir ulaşım rehberi sayfasında genel olarak, Eskişehir’de şehir içi ve şehir dışı ulaşım konusunda faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Eskişehir ulaşım rehberi sayfasında; Eskişehir’e ulaşım, Eskişehir tren hattı (hızlı trenler), Eskişehir havaalanından şehir merkezine ulaşım, Eskişehir otogarından şehir merkezine ulaşım, Eskişehir’de şehir içi ulaşım ve Eskişehir’deki hop on & hop off otobüsler hakkında bilgiler yer alıyor.

Eskişehir ulaşım konusunda Anadolu’da en rahat edeceğiniz şehirlerin başında geliyor. Eskişehir’e hızlı trenler ile ya da otobüsler ile ulaşmak son derece kolay. Ayrıca dönem dönem Eskişehir’e İstanbul ve Brüksel’den de uçak seferleri yapılıyor. Bununla birlikte Eskişehir’in çok büyük bir şehir olmayışından dolayı şehir içinde gezerken toplu taşıma ile çok fazla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Son dönemlerin en popüler şehirlerinden olan Eskişehir’e ulaşım son derece rahat. Konum olarak İstanbul, Ankara ve Bursa gibi önemli şehirlere yakın mesafede bulunan Eskişehir’e hızlı trenler, otobüsler ve yaz aylarında uçakla ulaşmak mümkün.

Eskişehir’den diğer şehirlere olan uzaklıklara bakacak olursak; Eskişehir-İstanbul: 330 km, Eskişehir-Ankara: 232 km, Eskişehir-Bursa: 148 km, Eskişehir-Antalya: 426 km ve Eskişehir-İzmir: 412 km’dir.
Uçak: Her ne kadar devamlı olmasa da Eskişehir’e özellikle yaz aylarında uçakla ulaşabilirsiniz. Bir kaç sene öncesine kadar THY’nin her gün düzenlediği İstanbul-Eskişehir uçak seferleri maalesef geçen sene sona erdi. Bir ara Anadolu Jet seferlere başlasa da o da şu an seferleri durdurdu.
Belçika’da yaşayan Emirdağ’lı sayısı çok fazla. Emirdağ her ne kadar Afyon’un bir ilçesi olsa da genelde Emirdağlılar yaz tatillerinde Eskişehir’e geliyor. Bu nedenle bir kaç senedir Brüksel’den Eskişehir’e direk ya da İstanbul aktarmalı uçak seferleri yapılıyor. Bu nedenle Eskişehir’e yazın gelmeyi düşünüyorsanız THY ve Anadolu Jet’in internet sayfalarına bakarak sefer bilgisi alabilirsiniz. Eskişehir-İstanbul arası uçakla 45 dakika sürüyor, fakat hava trafiğine bağlı olarak bu süre 1 saati bulabiliyor. 2013 sonunda bitmesi planlanan Ankara-İstanbul arası hızlı tren hattının açılmasının ardından muhtemelen uçak seferleri tamamen bitecektir; çünkü hızlı trenler ile Eskişehir-İstanbul arası ulaşımın 2 saate inmesi planlanıyor.
Otobüs: Konum olarak bir çok büyük şehre yakın olan Eskişehir’e ulaşmanın en rahat yollarından biri de otobüsler. Eskişehir’e hemen hemen tüm büyük otobüs firmaları sefer düzenliyor. Bunun yanında Eskişehir merkezli de bir çok otobüs firması var. Özellikle Eskişehir-İstanbul arasındaki sıkıntılı geçiş noktalarından olan Bilecik yolunun geçen yıl tamamlanmasının ardından İstanbul yolculukları 1 saat azalmış durumda. İsmail Ayaz, Buzlu, Kamil Koç, Nilüfer ve Metro kullanabileceğiniz otobüs firmaları.
- Eskişehir-İstanbul Otobüsleri: Eskişehir-İstanbul arası en çok sefer düzenleyen firma İsmail Ayaz. Günün her saatinde karşılıklı seferler var. Yakın zamanda yenilenen otobüsler gayet lüks. Hatta bazı saatlerde düzenlenen ekspres seferlerde dilerseniz tekli yolcukta da yolculuk yapabilirsiniz. Ekspres seferler ile Eskişehir-İstanbul (Anadolu yakası) 3-4 saat, Eskişehir-İstanbul (Esenler) ise 4-5 saat arası sürüyor. Ekspres olamayan otobüsler yol üzerinde Bozüyük ve Bilecik’e uğrayabiliyor. Yolculuk süresi bu otobüsler 1 saat fazla sürüyor. İsmail Ayaz dışında Kamil Koç da çok sayıda ekspres sefer düzenliyor. Aman dikkat Metro gibi firmalar yol üstündeki tüm duraklara uğrayabiliyor.
Otomobil: Şahsi araçlarınız ile Eskişehir’e ulaşmak ise çok daha kolay. Eskişehir-İstanbul arası yolculuk 3-4 saat sürüyor. Adapazarı-İstanbul arası Anadolu Otoyolu’nu kullanıyorsunuz, yolun diğer kısmı ise rahat duble yol. Eskişehir-Ankara arası düz ve duble yol; fakat yol boyu çok fazla radar var. İsteseniz de hızlı gidemiyorsunuz, yolculuk 2,5 saat sürüyor. Eğer günübirlik Ankara yolculuğu düşünüyorsanız hızlı tren daha iyi bir seçenek olabilir. Eskişehir’e yakın bir diğer şehir olan Bursa’ya ise yolculuk 1,5-2 saat arası sürüyor.  Son olarak Eskişehir-İzmir arası ise araba ile 5-6 saat arası sürüyor.
Eskişehir demiryolu taşımacılığında herhalde Türkiye’nin en şanslı illerinden. Öncelikle İstanbul’dan kalkan tüm trenler Eskişehir üzerinden geçiyor. Bunun dışında Eskişehir’den Kütahya ve İzmir gibi şehirlere de trenle gidebilirsiniz.
Son yıllarda yapılan hızlı tren hatlarının bir bir yapılması Eskişehir’in gelişmesinde büyük rol oynuyor. İlk olarak 2 sene önce tamamlanan Eskişehir-Ankara hızlı tren hattının tamamlanmasının ardından yolculuk süresi 2,5 saatten 1,5 saate indi. Şu an Eskişehir ve Ankara şehir içindeki hat çalışmaları devam ediyor, çalışmalar tamamlandıktan sonra bu süre 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında olacak.
Eskişehir-İstanbul Trenleri: Eskişehir-İstanbul hızlı tren çalışmaları ise şu an son sürat devam ediyor. Son yapılan açıklamalara göre Eskişehir İstanbul arası hızlı tren seferleri 2013 sonunda başlanması planlanıyor. Hızlı tren seferleri başladığında Eskişehir-İstanbul arası 2 saat ile 2 saat 15 dakika arasında olması planlanıyor. (İstanbul – Ankara arası ise hızlı trenlerle 3-3,5 saat arasında gidilecek. )
Eskişehir-İstanbul arasında hızlı tren çalışmaları eski hat üzerinde devam ettiği için normal tren seferleri şu an için durmuş durumda. Yani Eskişehir’den İstanbul’a şu an için tren ile ulaşmak mümkün değil.
Eskişehir-İzmir Trenleri: Eskişehir’den İzmir’e trenle yolculuk yaklaşık 10 saat sürüyor. Haftanın her günü İzmir Mavi ve Karesi Ekspres karşılıklı sefer düzeliyor. İzmir Mavi Eskişehir’den 23:00'te kalkıyor İzmir’e saat 09:17'de varıyor. Karesi Ekspres ise Eskişehir’den 21:43'te kalkıyor İzmir’e 08:17'de varıyor. İzmir’den Eskişehir’e yolculuklarda ise; İzmir Mavi saat 19:40'ta yola çıkarken Karesi Ekspres saat 17:50'de yola çıkıyor.
Eskişehir-Ankara Hızlı Trenleri: Bildiğiniz gibi Türkiye’nin ilk hızlı tren seferleri Eskişehir-Ankara arasında başladı. Karşılıklı olarak günde bir çok sefer yapılıyor. Eskişehir – Ankara arası hızlı tren ile yolculuk şu an için 1,5 saat sürüyor. Eskişehir ve Ankara şehir içindeki hat çalışmaları devam ediyor, çalışmalar tamamlandıktan sonra bu süre 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında olacak.
            Eskişehir-Ankara Hızlı Tren Saatleri:
Eskişehir kalkış: 06.45 – Ankara varış: 08.15Eskişehir kalkış: 08.00 – Ankara varış: 09.30Eskişehir kalkış: 09.00 – Ankara varış: 10.30Eskişehir kalkış: 11.15 – Ankara varış: 12.45Eskişehir kalkış: 12.45 – Ankara varış: 14.15Eskişehir kalkış: 15.00 – Ankara varış:16.30Eskişehir kalkış: 16.00 – Ankara varış: 17.30Eskişehir kalkış: 18.00 – Ankara varış: 19.30Eskişehir kalkış:19.00 – Ankara varış: 20.30Eskişehir kalkış: 21.00 – Ankara varış: 22.30
            Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Saatleri:
Ankara kalkış: 06.45 – Eskişehir varış: 08.15Ankara kalkış: 08.00 – Eskişehir varış: 09.30Ankara kalkış: 09.00 – Eskişehir varış: 10.30Ankara kalkış: 11.00 – Eskişehir varış: 12.30Ankara kalkış: 12.30 – Eskişehir varış: 14.00Ankara kalkış: 15.00 – Eskişehir varış: 16.30Ankara kalkış: 16.00 – Eskişehir varış: 17.30Ankara kalkış: 18.00 – Eskişehir varış: 19.30Ankara kalkış: 19.00 – Eskişehir varış: 20.30Ankara kalkış: 21.00 – Eskişehir varış: 22.30
Dilerseniz Tcdd’nin sitesinden tren bileti satın alabilirsiniz. Satın aldığınız bileti yolculuk öncesinde gişelerden bastırmanız gerekiyor. Gişe görevlisi biletinizi satın aldığını kredi kartını görmek isteyecektir. Tcdd resmi internet sitesi için tıklayın.
Eskişehir-İstanbul uçak sefelerinde Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılığa ait havaalanı kullanılıyor. Havaalanı merkeze yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunuyor. Sefer sayısı çok az olduğu için havaalanından merkeze ulaşmanın tek yolu taksi. Taksiler ile şehir merkezi yaklaşık 20 TL civarında tutacaktır.
Eskişehir Otogarı şehir merkezinin biraz kenarında bulunuyor. Otogardan merkeze dilerseniz tramvaylar dilerseniz de otobüs ya da taksi ile ulaşabilirsiniz. Taksi ile şehir merkezi yaklaşık 15 dakika sürüyor. Ortalama olarak 10-15 TL arası tutacaktır. Eğer otelinize tramvay durağı yakın ise tramvay ile de merkeze ulaşabilirsiniz.
Eskişehir tren istasyonu hemen şehir merkezinde bulunuyor. Yürüyerek şehrin en hareketli noktaları olan Adalar Bölgesi ve çarşıya 5-10 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Bunun dışında tren garı bir çok otelin de bulunduğu Bağlar bölgesine de yakın. Taksi ile yolculuk 5-10 dk arasında sürecektir. Taksi fiyatı ise 5-12 TL arasında tutuyor.
Yazı başında da belirttiğim gibi Eskişehir ulaşım konusunda çok fazla sıkıntı yaşamayacağınız bir şehir. Şehir içindeki bir çok yer birbirine yürüme mesafesinde bulunuyor. Tramvay, otobüs ve taksiler şehir içinde kullanabileceğiniz araçlar. Bununla birlikte Eskişehir’de gezilecek yerler sayfasında da bahsettiğim gibi Eskişehir’deki gezilecek yerler 4 bölgeye kümelenmiş durumda. Bana göre yalnızca birbirine uzak olan yerler arasında ulaşıma aracına ihtiyacınız var, bunu dışındaki yerleri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz.
Tramvay (Estram): Tramvay herhalde Eskişehir içinde en fazla kullanacağınız ulaşım aracı. Eskişehir’de gelişmiş bir tramvay ağı var. Ağ uzatma çalışmaları halen devam ediyor. Şehir merkezindeki tüm önemli noktalara tramvay ile ulaşmak mümkün. Birçok otelin de bulunduğu Bağlar bölgesinde de tramvay durağı bulunuyor. Tramvay biletinizi duraklara yakın bilet satış noktalarından ya da büfelerden alabilirsiniz.
Otobüs: Otobüs aslında yalnızca tramvayın gitmediği yerlerde kullanacağınız bir araç. Otobüsler ile Odunpazarı’ndan Sazova Park ve Şelale Park‘a gidebilirsiniz. Bu parklara maalesef tramvay ile gidemiyorsunuz. Odunpazarı’ndan her 15 dakikada bir kalkan 11 numaralı otobüs, 20 geçe ve 20 kalalarda kalkan 17 numaralı otobüs ve çeyrek kalalarda kalkan 31 numaralı otobüslerle Sazova Park’a ulaşabilirsiniz. Şelale Park’a ise  Odunpazarı duraklarından 1 numaralı otobüse binerek 10 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.
Taksi: Eskişehir’de maalesef taksi ücretleri İstanbul’a göre çok pahalı. Gidilecek mesafeler birbirine yakın olduğundan dolayı taksiler biraz pahalı. Şehir merkezinde yolculuk ise ortalama 10-20 dakika arası sürüyor. Taksi ile otogara ulaşım merkezden 10-15 TL civarında.
Esbot & Gondol: Eskişehir’de yapılacak şeyler sayfasında da bahsettiğim gibi Porsuk Çayı’nda eğlence amaçlı gondol ve bot (Esbot) turları yapılıyor. Dilerseniz yaz aylarında bu turlara katılarak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Porsuk Çayı üzerinde yapılan bot turları hafta içi her gün 13:00–19:00, hafta sonları ise 13:00–20:00 saatleri arası Köprübaşı–Tülomsaş arasında yapılıyor. Bot turlarının kişi başı katılım ücreti yalnızca 1,5 TL.  Ayrıca Porsuk üzerinde her gün saat 10:00-13:00 saatleri arasında özel turlar yapılıyor. Özel turların kişi başı katılım ücreti ise 3 TL‘dir. Dilerseniz Esbot yerine Gondol keyfi de yaşatabilirsiniz. Gondol turları tur başı 15 TL‘dir. Gondollara dilerseniz 4 kişiye kadar binebilirsiniz, ücret değişmiyor.
Hop On & Hop Off Otobüs: Eskişehir’de bildiğim kadarıyla 1 adet turistik gezi otobüsü var. Sanırım yaz aylarında bu otobüs ile gezi düzenleniyor. Otobüs hakkında nette çok fazla bilgi bulunmuyor; fakat bildiğim kadarıyla otobüs yaz aylarında Odunpazarı’ndan kalkıyor.
Estram haritasıEtiketler: eskişehir, eskişehir ankara hızlı tren saatleri, eskişehir hızlı tren, eskişehir otobüs, eskişehir rehberi, eskişehir tramvay haritası, eskişehir uçak, eskişehir ulaşım, eskişehir ulaşım rehberi, eskişhir tramvay, estramKategori: Eskişehir

İncele !

Eskişehir Gezisi ve Yapilacak Şeyler

Eskişehir’de Yapılacak Şeyler sayfasında; Eskişehir geziniz boyunca yapabileceğiniz en önemli ve zevkli aktiviteler hakkında bilgiler, tur fiyatları ve turlar hakkında çeşitli tavsiyelerim  yer alıyor. Eskişehir’de Yapılacak Şeyler listesini hazırlarken gezi boyunca katılabileceğiniz ücretli turlar ve aktivitelerin yanında bir de ücretsiz olan şeylerden örnekler vermeye çalıştım. Özellikle bizzat katılıp çok eğlendiğim şeyleri paylaşmaya çalıştığım bu Eskişehir’de Yapılacak Şeyler listesi  umarım sizin için de faydalı bir kaynak olur.

Eskişehir gezinize mutlaka Tarihi Odunpazarı Evleri‘ni gezerek başlayın. Sizin geçmişe güzel bir yolculuğa çıkartacak olan Odunpazarı Evleri’nde çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Eskişehir’deki bir diğer önemli yer ise Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi. Havaların güzel olduğu günlerde Porsuk Çayı üzerinde gondol gezintileri ve bot turları düzenleniyor. Venedik tarzındaki gondollar ile Porsuk Çayı’nda güzel bir tur atabilirsiniz. Eskişehir’le denilince akıllara ilk gelen bir diğer şey tabi ki şehrin en ünlü yemeği Çibörek ve hamamlar. Öğle yemeği niyetine lezzetli çiböreklerin tadına bakabilir, akşam saatlerinde ise günün yorgunluğunu Eskişehir’in şifalı hamamlarında atabilirsiniz. Eskişehir’de bulunan Sazova Parkı ve Kentpark ise başta çocuklu aileler olmak üzere herkesin çok keyifli vakit geçirebileceği gezi noktaları.

Odunpazarı Bölgesi Eskişehir’in ilk yerleşim bölgesi olmasının dışında son zamanlarda yapılan restorasyonlar ile şehrin en önemli turistik noktası haline gelmiş durumda. Daracık sokakları, bitişik düzen bahçeli evleri ile Odunpazarı Evleri size tarihin büyülü sokaklarında gezintiye çağırıyor. Halkın halen yaşadığı evler arasında kısa bir gezintiye çıkabilir Eskişehir’in günümüzden geçmişe yolculuğunu yerinde yaşayabilirsiniz. Odunpazarı’nın “Tarihsel ve Kentsel Sit Alanı” ilan edilmesi ile bölgede yapılan restorasyonlar neticesinde tarihi evler çok farklı bir görünüme kavuştu.  Halkın yaşadığı yaşam alanları haricinde bölgede birçok müze, kafe restoran, ufak hediyelik eşya satan dükkanlar, butik otel vb yerleşimlere sahip. Eskişehir’in bir diğer önemli gezi noktası olan Kurşunlu Külliyesi de bu bölgede bulunuyor Ayrıca yerli turistin uğrak yeri olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı da külliyenin hemen karşısında.
Eskişehir denilince ilk akla gelen yer olan Odunpazarı sokaklarında kafanıza göre dolaşmadan, Kurşunlu Külliyesi’nin havasını solumadan Eskişehir’den ayrılmayın.
Eskişehir denilince ilk akla gelen bir diğer simge ise tabi ki Adalar ve Porsuk. Eskişehir’in son zamanlarda yaşadığı büyük değişimden Porsuk Çayı da etkilendi. Kısa süre öncesine kadar birçok atığın atıldığı Porsuk yapılan başarılı ıslah çalışmalarının ardından yerli halkın ve turistlerin tercih ettiği en önemli gezi alternatifleri arasında yerini almış durumda. Porsuk etrafında konumlanan birçok kafe, fast food restoranı ve eğlence mekanı bölgenin çok hareketli bir yer olmasını sağlıyor.
Bahar ve yaz aylarında Porsuk üzerinde yapılan bot ve gondol turları ise bölgeye çok farklı bir hava yaşatıyor. Amsterdam Kanalları’nda görmeye alıştığımız botlar ve Venedik Gondolları’nı anımsatan gondol turları şehre son derece modern ve turistik bir hava katıyor.
Porsuk Çayı üzerinde yapılan bot turları hafta içi her gün 13:00–19:00, hafta sonları ise 13:00–20:00 saatleri arası Köprübaşı–Tülomsaş arasında yapılıyor. Bot turlarının kişi başı katılım ücreti yalnızca 1,5 TL. Evet yanlış duymadınız yalnızca 1,5 TL. Ayrıca Porsuk üzerinde her gün saat 10:00-13:00 saatleri arasında özel turlar yapılıyor. Özel turların kişi başı katılım ücreti ise 3 TL’dir.
Dilerseniz Esbot yerine Gondol keyfi de yaşatabilirsiniz. Gondol turları tur başı 15 TL’dir. Gondollara dilerseniz 4 kişiye kadar binebilirsiniz, ücret değişmiyor.
Eskişehir’in en ünlü yöresel yemeği Çibörek (doğru yazım çiğbörek değil çibörektir). Şehirde çibörek yiyebileceğiniz bir çok yer bulunuyor. İçlerinde en ünlüsü ise hemen çarşıda bulunan Papağan Çiğbörek Evi.
1975 yılından beri hizmet veren  Papağan şehirdeki en ünlü çibörek evi. “Müessesemizde çatal bıçak servisi yoktur” yazısı ile ayrı bir samimiyet  sunan mekanda bir yandan çiböreklerin hazırlanışı seyredebilir bir yandan da nefis çiböreğin keyfine varabilirsiniz. Ufacık bir dükkan olan Papağan Çiğbörek Salonu’nda yaz kış yer bulmak son derece zahmetli bir iş çünkü ufacık mekanda yer bulmak biraz sıkıntılı. 4 kişilik masalarda zaman zaman yabancılarla beraber oturmak zorunda kalabilirsiniz. Papağan Çiğbörek Salonu’nun diğer çibörek evlerinden farkı ise samimi bir ortamda yapılan az yağlı çibörekler kalitesine göre gayet makul fiyatlara sunulmasıdır. En az 3 adet sipariş vermeniz gereken mekanda tam porsiyon 5 adet çibörekten oluşur. Daha fazla yemek isterseniz yediğiniz her çibörek için 1 TL ödemeniz gerekmektedir.
Eskişehir sahip olduğu tüm turistik mekanlar ve tarihi dokusunun yanında tam bir hamam ve kaplıca cennetidir. Şehrin merkezinde sıcak sular bölgesinde tam 15 adet hamam bulunuyor. Haftanın belli günleri erkeklere belli günlere ise bayanlara hizmet veren hamamlar içerisinde isterseniz özel odalar kiralayabilir isterseniz de ortak hamamda yıkanabilirsiniz. Hemen hemen bütün hamamlarda masörler ve sıcak su havuzları bulunuyor.
Eğer Eskişehir’e sıcak yaz günlerinde gelirseniz gün içerisinde hamam keyfi için biraz zaman ayırabilir hamamdan sonra gezmeye kaldığınız yerden gezebilirsiniz.
Bu arada Eskişehir’de bu kadar sıcak su kaynağına sahip olsa da şehirde çok lüks denilebilecek bir Spa merkezi bulunmuyor. Bademlik Bölgesi’nde inşaatına başlanan lüks termal otelin ise 2013-2014 yıllarında hizmete girmesi bekleniyor.
Hamamyolu Caddesi sayfasında Eskişehir sıcak bölgesi ve hamamların bir krokisini bulabilirsiniz.
Eskişehir park ve yeşil alan konusunda da gezginlere güzel seçenekler sunan bir şehir. Özellikle şehir merkezinde bulunan Sazova Bilim,Sanat ve Kültür Parkı, Kentpark ve Şelale Park Eskişehir’de biraz sakinlik arayanlar için çok güzel birer alternatif . Bu 3 parkın hepsinin kendine has özellikleri bulunuyor .
Sazova Park özellikle çocuklu ailelerin mutlaka uğramaları gereken bir adres. Park içerisindeki bire bir boyutlardaki korsan gemisini gezebilir, yapay gölet üzerinde yapılan su gösterilerini izleyebilir, masal şatosu etrafında eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Özellikle masal şatosu Paris Disneyland‘ın şatosunu andırıyor yalnız dışı tamamlanan şatonun halen içi yapım aşamasında bu yüzden şato içerisine şimdilik giremiyorsunuz. Tüm parkı gezebileceğiniz bir de ücretsiz eski model çok sempatik tren bulunuyor.
Eskişehir’in bir diğer önemli parkı olan Kentpark açıldığı günlerde “Türkiye’nin ilk yapay plajına” sahip park olma özelliği ile günlerce ulusal medyada yer almıştı. Porsuk Çayı’nın yanında konumlanan parkta ayrıca ufak bir ada, anıtlar heykeller, çocuk oyun grupları, kafe ve restoranlar bulunuyor.
Sazova Parkı çocuklar için güzel bir alternatifken Kentpark da yetişkin misafirler için çok cazip bir adres.
Şelale Park ise diğer parklara oranla biraz küçük olsa da tüm şehri tepeden gören manzarası ile mutlaka görülmesi gereken bir yer. Park içinde yer alan kafe ve restoranda sıcaklar bir şeyler yudumlayabilir ya da restoranın güzel menüsü ile karnınızı doyurabilirsiniz. Konum olarak maalesef çok ters yerde bulunan parka toplu ulaşım ile ulaşmak biraz sıkıntılı.
Yazı başında belirttiğim gibi Eskişehir’de Yapılacak Şeyler listesinde yer alan tüm bu aktiviteler benim yaptığım araştırmalardan ve Eskişehir’li gözüyle hazırladığım listeden oluşuyor. Dilerseniz  bunlar dışında şehirde yapılan çeşitli turlara da katılabilirsiniz. Eskişehir’de gezilecek yerler sayfasını inceleyip buralardan da listeye eklemeler yapabilirsiniz. Şunu da Eskişehir’de Yapılacak Şeyler listesine eklemelisin dediğiniz şey varsa paylaşırsanız çok memnun olurum
Etiketler: eskişehir, eskişehir de yapılacak şeyler, eskişehir ne yapılır, eskişehir rehberi, eskişehir yapılacak şeyler, eskişehir'de yapılacak şeyler, eskişehir’de ne yapılırKategori: Eskişehir

İncele !

Eskişehir Gezi Rehberi 2013

Eskişehir rehberi güzel ve eğlenceli bir gezi için gerekli olabilecek tüm konuları paylaşmaya gayret gösterdiğim bir rehber. Şehir ile ilgili araştırmalarım ve tecrübelerimi paylaştığım Eskişehir rehberi sayfalarında; başka Eskişehir’de gezilecek yerler ve  yapılacak şeyler olmak üzere, ulaşım, alışveriş ve yeme içme gibi konularda bilgiler yer alıyor.

Eskişehir sahip olduğu geçmişi, güzel şehir yapısının yanında benim için doğup büyüdüğüm ve yaşadığım şehir olarak ayrı bir öneme sahip. Eskişehir rehberi ni hazırlarken de memleketime biraz daha fazla torpil geçtim ve daha detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştım Eskişehir ile ilgili tüm bilgi ve tecrübeleri benim gibi internetten araştırma yapanlara faydalı olması açısından Eskişehir rehberi sayfalarında topladım. Umarım yoğun uğraşlar sonucunda ortaya çıkan bu Eskişehir rehberi, geziler öncesi araştırma yapanlar için güzel bir kaynak olur.

Eskişehir rehberi sayfalarında  2-3 günlük bir Eskişehir gezisi boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri bulabilirsiniz. Eskişehir rehberi ni hazırlarken çok detaylı ve boğucu bilgilerin yerine daha çok kullanışlı ve işe yarayacak bilgileri paylaşmaya gayret ettim. Nereleri gezmeli, neler almalı, neler yapmalı… Kısacası eğlenceli bir Eskişehir gezisi için lazım olabilecek bilgiler Eskişehir rehberi nde.
Eskişehir tarih boyunca Porsuk ve Sakarya Nehirlerinin beslediği verimli ovaların etrafına kurulmuş birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. M.Ö 2000-1200 yılları arasında Hititler’e ev sahipliği yapan şehir daha sonra Frig’lerin en önemli yerleşim yeri olmuş. En parlak yıllarını Roma ve Bizans dönemlerinde yaşayan Eskişehir 1176 yılında ise Selçuklu’nun himayesi altına girmiş. Şehrin yakın tarihine bakacak olursak 19.yy ortalarında Kırım, Balkanlar ve Kafkaslar’dan yoğun göç alan Eskişehir’in kültürü de bu göçlerden etkilenmeye başlamış. Şehrin yakın zamandaki en büyük gelişimi ise 1892 yılında Haydarpaşa – Bağdat Demiryolu’nun şehre ulaşması ile yaşanmış. Daha sonra 1894 yılında kurulan Tülomsaş da şehrin gelişiminde büyük rol oynamış.
Günümüzde ise Eskişehir; üniversiteleri, kültürel etkinlikleri, müzeleri, senfoni orkestraları ve operasıyla tam bir kültür şehri. Özellikle son yıllarda birçok önemli tarihi yapının ve Adalar Bölgesi’nin düzenlenmesi  ile Eskişehir ulusal basının da dikkatini çekmiş durumda. Ekonomi, eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik, kültür sanat vb kriterlerin dikkate alınarak hazırlanan “En Yaşanabilir Şehirler Listesi’nde” son yıllarda Eskişehir devamlı ilk 3 sırada yer alıyor. 750.000 nüfusa sahip Eskişehir’de 50.000 öğrenci bulunuyor. Tabi Anadolu Üniversitesi’nde okuyan 1.5 milyonluk Açıköğretim öğrencilerini de unutmamak lazım, bu öğrencilerin de bir kısmının burada yaşadığı düşünüldüğünde şehrin yıllardır sahip olduğu “Öğrenci Şehri” ünvanının ne kadar haklı olduğunu görüyorsunuz
Frig Evleri, Tarihi Odunpazarı Evleri, Devrim Otomobili (Tülomsaş Müzesi), Bor Madeni, Lületaşı, hamamlar, çiborek ve tabi ki 1965 yılında kurulan Eskişehirspor şehrin en önemli simgeleri arasında yer alıyor. Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Seyyid Battal Gazi ve Şucaeddin Veli de Eskişehir ile anılan en önemli kişiler arasında yer alıyor.
Gezi süresi
Eskişehir’in merkezinde yer alan önemli yerleri gezmeniz için 2 tam gün size fazlasıyla yeterli olacaktır. Eğer şehir dışında bulunan Frigler ve diğer medeniyetlere ait yerleri de görmek isterseniz gezi sürenize bir kaç gün daha ilave etmeniz gerekiyor.
İklim
Eskişehir’de tam bir karasal iklim görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı. Bu yüzden keyifli bir Eskişehir gezisi için bana göre en uygun aylar ilk bahar ve yaz ayları. Kışın dışarıda gezilemeyecek kadar soğuk hava olabiliyor.
Eskişehir sahip olduğu kültür mirasının yanında günümüzde yeni yapılan birçok yaşam alanı ile yerli turistin dikkatini çekmiş ve özellikle son zamanlarda birçok kişinin tercih ettiği bir şehir olmuş durumda. Eskişehir’in en tarihi bölgesi olan Odunpazarı’nı gezebileceğiniz gibi şehrin ortasından geçen ve üzerinde Venedik Gondolları’nın da dolaştığı Porsuk Çayı etrafında da keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Eskişehir’de gezilecek yerleri 3 gruba ayırabiliriz. Bunlar Eskişehir’in en tarihi bölgesi olan ve Odunpazarı Evleri’nin de içinde bulunduğu Odunpazarı, Porsuk Çayı ve Adalar bölgesinin de bulunduğu şehir merkezi, şehir merkezinin biraz dışında bulunan parklar.
Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı şimdilerde daracık sokakları, bitişik düzen bahçeli evleri, ufak meydanları ile gezginlerin en rağbet gösterdiği yerlerin başında geliyor. Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu bölgenin “Tarihsel ve Kentsel Sit Alanı” ilan edilmesi ve yapılan restorasyonlardan sonra bölge geçmişe açılan bir kapı halini aldı. Restore edilen evlerin birçoğu halen halk tarafından kullanılmakta olup evlerin bazıları müze, otel, restoran ve çeşitli amaçlarda kullanılıyor. Bölgede yer alan Kurşunlu Cami ve Kulliyesi ise 1517 yılında eski Osmanlı Vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Bölgede ayrıca Atlıhan El Sanatları Çarışısı, Osmanlı Evi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi gibi önemli gezi noktalar da yer alıyor.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Porsuk Çayı Eskişehir’in ortasından geçen bir nehir. Yakın geçmişe kadar Porsuk birçok giderin atıldığı kirli bir yatak olsa da belediyenin yaptığı muazzam iyileştirmeler sonucunda şimdilerde gezginlerin ve yerli halkın uğrak noktası oldu. Özellikle yaz aylarında su kenarında toplanan gençler, sokak çalgıcıları ve Porsuk üzerindeki gezi botları ve gondollar şehre çok ayrı bir hava katıyot. Bahar ve yaz aylarında hizmet veren gezi botları ve gondollarla Porsuk üzerinden kısa bir şehir turu atabilirsiniz hem de 1,5 TL’den başlayan sembolik fiyatlarla. Sahip olduğu bu doku ile Amsterdam Kanalları’nı anımsatan Porsuk etrafında birçok kafe, fast food restoran, nargile cafe vb yerler bulunuyor. Bölge diğer ünlü gezilecek yerlerden olan Doktorlar Caddesi, Kızılcıklı Caddesi, İki Eylül Caddesi, Taşbaşı ve Hamamyolu Caddesi’ne çok kısa yürüme mesafesindedir.
Tarih boyunca birçok uygarlığın yerleşiminde büyük etken olan sıcak sular Eskişehir’in sahip olduğu en büyük değerlerden biridir. Tarihte kurulan eski Eskişehir olan Dorlion’un kuruluş yeri sıcak sular bölgesidir. Roma ve Bizans Dönemi’nde şifa yer olarak kabul edilen merkez Frigler zamanında “Şifalı Frigya” olarak adlandırılmıştır. Eskişehir merkezde bulunan sıcak sular bölgesinde şu an için 15 adet hamam bulunuyor. Hamamlar haftanın belli günleri erkeklere belli günleri ise bayanlara hizmet vermektedir. Hamamlar dışında Kızılinler Kaplıcası, Sakarı Ilıcaları, Aşağı ve Yukarı Ilıcalar da diğer önemli termal merkezlerdir. Hamamyolu Caddesi sayfasında merkezde bulunan sıcak sular bölgesi ve bölgede yer alan hamamların bir krokisini bulabilirsiniz.
Son zamanlarda yapılan yeni parklar şehre adeta yeni bir hava kazandırdı. Özellikle Kentpark Türkiye’nin ilk yapay plajının kurulduğu park olarak günlerce medya ve basının dikkatini çekmişti. Kentpark 200.000 m2 alana kurulu yerleşimi, yapay plajı, açık ve kapalı yüzme alanları, çocuklar için oyun grupları, anıt – heykelleri ve restoranları ile hem yerlilerin hem de gezginlerin uğrak yeri haline geldi. Otogarın hemen karşısında yer alan park kolay ulaşım imkanı ile sık gezilen bir park.
Bir diğer park ise 400.000 m2 lik alana kurulu şehrin en büyük parkı Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’dır. Park içerisinde bulunan yapay gölet içerisinde birçok su sporu ve etkinlik yapılıyor. Ayrıca parkta yer alan korsan gemisi ve masal şatosu parkı benzerlerinden ayırmaktadır. Şelale Park ise Eskişehir’in muhteşem manzarasının tadına varabileceğiniz en güzel noktadır. Şehri kuş bakışı gören parkta yapay bir şelale ve oyun gruplarının yanında şehre karşı sıcak bir şeyler içip yiyebileceğiniz kafe ve restoran da bulunuyor.
Eskişehir içinde bulunan tüm önemli yerler ile ilgili bilgiler Eskişehir’de gezilecek yerler sayfasında.
Eskişehir gezinize mutlaka Tarihi Odunpazarı Evleri’ni gezerek başlayın. Sizin geçmişe güzel bir yolculuğa çıkartacak olan Odunpazarı Evleri’nde çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Eskişehir’deki bir diğer önemli yer ise Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi. Havaların güzel olduğu günlerde Porsuk Çayı üzerinde gondol gezintileri ve bot turları düzenleniyor. Venedik tarzındaki gondollar ile Porsuk Çayı’nda güzel bir tur atabilirsiniz. Eskişehir’le denilince akıllara ilk gelen bir diğer şey tabi ki şehrin en ünlü yemeği Çibörek ve hamamlar. Öğle yemeği niyetine lezzetli çiböreklerin tadına bakabilir, akşam saatlerinde ise günün yorgunluğunu Eskişehir’in şifalı hamamlarında atabilirsiniz. Eskişehir’de bulunan Sazova Parkı ve Kentpark ise başta çocuklu aileler olmak üzere herkesin çok keyifli vakit geçirebileceği gezi noktaları.
Tüm detaylar Eskişehir’de yapılacak şeyler sayfasında.
Eskişehir sahip olduğu merkezi konum ile birçok şehirden kolay ulaşım imkanı sunar. Özellikle şehirden geçen tren seferleri şehre ulaşmanın en ucuz ve kolay yolu. İstanbul’dan Anadolu’ya yapılan tüm tren seferleri Eskişehir üzerinden geçiyor. (Eskişehir-İstanbul arası hızlı tren çalışmaları halen devam ediyor. Bu yüzden Eskişehir’den İstanbul’a yapılan normal tren seferleri şu an çalışmalardan dolayı yapılamıyor.)
Yüksek hızlı tren seferleri ile Ankara – Eskişehir arası 1,5 saatten az sürüyor. Otobüs de tren gibi şehre ulaşabileceğiniz bir diğer ulaşım aracı. Otobüsle İstanbul Anadolu yakası Eskişehir arsı 3-4 saat, Avrupa yakası Eskişehir arası ise 4-5 saat sürüyor. Araba ile  Eskişehir – İstanbul yolculuğu ise 3-4 saat sürüyor. Şehir içi ulaşım ise son derece rahat. Eskişehir tramvay hattı şehirdeki birçok önemli bölgeyi birbirine bağlar. Merkezdeki gezilecek yerlerin çoğu ise birbirine kısa bir yürüme mesafesinde bulunuyor. Ulaşım ile ilgili tüm detaylar  Eskişehir ulaşım rehberi sayfasında.
Eskişehir denilince akıllara gelen ilk eşyalardan biri lületaşından yapılmış süsler. Lületaşından yapılan pipolar, tesbihler, kitap ayraçları, Sorkun çömleği, magnetler ve çeşitli hediyelikler Eskişehir’den alabilecekleriniz arasında. Bunun dışında Eskişehir’in güzel lezzetlerinden olan Met ve Nuga Helvası hem ekonomik hem de farklı birer hediyelik alternatifidir.
Şehrin en önemli simgelerinden olan Lületaşı ile ilgili birçok hediyelik eşyayı şehrin birçok yerinde bulabilirsiniz. Özellikle Odunpazarı bölgesinde yer alan Atlıhan Çarşısı, merkezde yer alan Çukur Çarşı ve İki Eylül Caddesi’nde bulunan Esnaf Sarayı hediyelik arayanlar için birer merkez niteliğindedir. Eskişehir’de alışveriş ile ilgili tüm detaylar Eskişehir alışveriş rehberi sayfasında.
19.yy ortalarında  Kırım, Balkanlar ve Kafkaslar’ dan yoğun göç alan Eskişehir’de yemek kültürü de bu göçlerden etkilenmiş. Eskişehir yemekleri denilince şüphesiz ilk olarak akla Çibörek gelir. Eskişehir’e ilk yerleşen Tatar ve Kırım kültürünün eseri olan çibörek yarım ay şeklini alacak şekilde açılan yufkaya eklenen kıyma, soğan ve baharat karışımının yağda kızartılması ile yapılıyor.
Bunun dışında diğer hamur işleri de şehirde bolca tüketilir. Haşhaşlı, cevizli ekmek, haşhaşlı bükme, dızmana ve simit şehirdeki ünlü hamur işleridir.
Şehirdeki bir diğer ünlü yiyecek ise met helvadır. Un, yağ, şeker, su, limon vs karışımından yapılan helva 6 cm uzunlukta ve 2-3 cm kalınlıkta yuvarlak olarak hazırlanır. Vanilya ve kakaolu olarak 2 tipte hazırlanan helva ayrıca çok güzel bir hediyelik alternatifidir.
Bunlar dışında Eskşehir’deki diğer ünlü yemekler ise: Kuzu Sorpası, Balaban Köfte, Bamya Çorbası, Toyga Çorbası, Tabak Börek, Sivrihisar Baklavası ve Mihallıççık Kirazı’dır. Tüm detaylar Eskişehir’de yeme içme sayfasında.
Eskişehir sahip olduğu öğrenci nüfusu, gelişmiş sanayi ve turizm kenti olma sıfatından dolayı şehir içerisinde birçok kalitede onlarca otele sahiptir. Şehir içerisinde sıcak sularda yer alan termal otellerde kalabileceğiniz gibi yeni yerleşim bölgelerinde yer alan yeni birçok modern otellerde de konaklamanızı sağlayabilirsiniz.
Eskişehir konaklama önerileri sayfasında başta  Anemon Otel olmak üzere Eskişehir’de yer alan bütün otellerin listesine ulaşabilirsiniz.
Özet olarak Eskişehir bana göre Anadolu’da bulunan çok güzel bir Avrupa şehri. Şehrin İstanbul, Ankara ve Bursa gibi önemli şehirlere olan yakın konumu Eskişehir gezisi için en önemli etken. Üstelik bu yıl sonunda tamamlanacak olacak İstanbul-Eskişehir hızlı trenleri ile ulaşım çok daha kolay olacak. Umarım uzun uğraşlar sonucunda hazırladığım bu Eskişehir rehberi, geziniz boyunca sizler için çok faydalı bir kaynak olur.
Etiketler: eskişehir, eskişehir bilgi, eskişehir gezi, eskişehir gezi rehberi, eskişehir gezisi, eskişehir rehberi, eskişehir tarihiKategori: Eskişehir, Gezi Rehberleri

İncele !

Hong Hong Gelecekte En Güzel Şehir

İngiliz tarzı ters akan trafiği, gökdelen tarlaları, vergisiz alışveriş imkanı, karınca yuvası misalı insan kalabalığı ile batının tüm modernliğe sahip ama bir o kadar da doğunun otantikliğini korumuş bir şehir devlet, Hong Kong. Daha düne kadar resimlerini sadece kafelerde Paris, Roma ve New York’un yanında asılı posterlerde gördüğüm, adını yaz desen herhalde bir kerede doğru yazamayacağım  bir yerdi Hong Kong. Her ne kadar Japonya çocukluğundan beri hayallerimde ziyaret etmek istediğim ilk ülke olsa da Uzak Doğu’nun o “Uzak” kısmı hep engel oldu bu hayallere. Yıllar içinde Avrupa ve Amerika da dahil olmak üzere bir çok yer gezip görme şansım olsa da uçak bilet fiyatlarının çok yukarılarda gezinmesi Uzak Doğu planlarının devamlı ertelenmesinde hep baş rol oynadı. Ta ki 111.düzenlenen Çin’in ünlü Kanton Fuarı’nı ziyaret etmeye karar verene kadar.


Hong Kong gezimiz öncesinde gittiğimiz ve Çin’in Guangzhou şehrinde düzenlenen Kanton Fuarı’ndan biraz bahsetmek gerekirse Çin’in en önemli fuarı olan Kanton her yıl 2 kez düzenleniyor. Fuar genel olarak 3 fazdan oluşuyor ve her faz yaklaşık 1 hafta sürüyor, her fazda farklı farklı kategoriden katılımcılar müşteri yakalamaya çalışıyor. Çin’e kadar gitmişken de 2 fazı da gezip, fuarda daha uzun kalmaya karar veriyoruz. Peki ama 2 faz arasındaki 4 günde ne yapacağız? İşte sorununun en güzel cevabı: 2 saat uzaklıktaki keşfedilmeyi bekleyen yer: Hong Kong Üstelik Hong Kong Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor! ilk fazının sona ermesinin ardından Guangzhou’dan trene atlıyoruz ve Uzak Doğu’nun en güzel yerlerinden Hong Kong’a varıyoruz. Tren yaklaşık 2 saat sürüyor, trenler hızlı tren olarak geçse de kalite olarak bizim Başkent Ekspresi’nin biraz hızlanmışı diyebiliriz. Gara vardıktan sonra ilk işimiz Hong Kong’un kalbi olan Kawloon’da ayarladığımız otelimize eşyalarımızı bırakıp kendimizi dışarı atmak oluyor. Hong Kong’u kuru kuru gezmeden önce tarihi, yaşam biçimi hakkında az da olsa bilgi sahibi olmak lazım. Tarih geçmişi çok eskilere dayansa da bugünkü durumunu asıl son yüzyıllarda yaşanan olaylar şekillendirmiş Hong Kong’un.

Hong Kong toplam 230 adadan oluşan bir yer fakat esas olarak şehri 4 ana bölüme ayırmak mümkün. Bunlar: Dünyanın en kalabalık bölgesi olan Kowloon, Hong Kong resimlerinde gökdelen tarlası olarak karşımıza çıkan Hong Kong Adası, daha sakin bir yer olan Lantau Adası ve New Territorries bölgeleridir.
Yakın tarihten kısaca bahsedersek, 1840 yılında İngiltere ile Çin arasında yaşanan 1.Afyon Savaşı  1841’de İngilizlerin Çin’i işgali ile devam etmiş. Yapılan görüşmeler neticesinde 1842 yılında Nanking Anlaşması ile Hong Kong İngilizlerin kontrolüne geçmiş. 1856 yılında ise 2.Afyon Savaşı başlamış ve sonuç olarak Çin Hong Kong’un Kowloon bölgesini terk etmek zorunda kalmış. 1898 yılında ise New Territories ve çevresindeki 233 ada 99 yıllığına İngilizlere kiralanmış. 2.Dünya Savaşı sırasında (24 Aralık 1941) Japonların eline geçen Hong Kong 1945 yılında tekrar İngiliz kontrolüne geçmiş. 1949 yılında ise Birleşik Krallığın Çin’i tanımasıyla Hong Kong ekonomisi bir anda gelişmeye başlamış. Aradan geçen 99 yılın ardından Çin bölgeyi İngilizlere tekrar kiralamak niyetinde olmadığını bildirmiş ve 1 Temmuz 1997 yılında Hong Kong Çin’e geri verilmiş. Bir zamanların İngiliz Kraliyet Kolonisi olan Hong Kong  1 Temmuz 1997 yılından itibaren Çin Halk Cumhuriyeti Özel Yönetim Bölgesi olarak yeniden Çin’in egemenliğine geçmiş.
Özetle Hong Kong şu an için Çin’e bağlı fakat ana vatandan ayrı bir bölgede olup sahip olduğu yasalarıyla, haklarıyla kapitalist bir devlettir. Bu durumun en az 50 yıl süreceği Çin tarafından belirtilmiştir. Kısacası Hong Kong; çok gelişmiş alt yapısı, metro sistemi, yaşam standartları yani sahip olduğu tüm değerler ile bana göre bizden baya bir ileride, gelecekte yaşayan bir şehir.
Gelelim Hong Kong’daki yaşama; 100 yıllık Kraliyet hamiyetinden sonra tekrar Çin’e bağlanmaktan pek hoşlanmamış Hong Kong’lular. Bazı zenginler geçiş döneminde başka ülkelere vatandaşlık başvurusunda bile bulunmuş. Ülkedeki nüfusun %95‘ini Çinliler oluşturuyor ve nüfusun çoğunluğu Budist. Ülkede Çince ve İngilizce resmi dil olsa da halk daha çok Mandarin Çincesi’ni kullanıyor. Şehrin en önemli bölgelerinden Kawloon m2 başına düşen insan yoğunluğu ile dünyanın en kalabalık bölgesi, gerçekten de insanın kalabalıktan başı dönüyor zaman zaman.
Hong Kong’da insanı boğan farklı, çok nemli bir hava var. Üstelik şansımıza ara ara yağmur da yağıyor gezi süresince Otelden çıktıktan sonra ilk hedefimiz ünlü Victoria Tepesi. Hong Kong’da yer alan Peak Tramvayı ile Victoria Tepesi ’ne çıkış şehirde ilk yapmanız gerekenlerden. Havadan dolayı çok kalabalık olmayan Peak Tramvayı’nda çok fazla sıra beklemedik ve 7 dakikalık çok zevkli bir yolculuktan sonra Victoria Tepesi’ne çıktık. Tramvayın çıkış noktası ufak bir alışveriş merkezi, en üstte yer alan seyir terasına çıkmak için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Seyir terasına çıktığımızda ise tarif edilemez bir manzara bizi karşıladı.Hong Kong’dan önce Chicago, New York vs. görme şansım olsa da böyle bir manzara karşısında etkilenmemek imkansız, Hong Kong buradan tam anlamıyla gökdelen tarlasını andırıyordu.
Victoria’da Hong Kong manzarasına karşı kahvelerimizi içtikten sonra hemen yakın konumdaki ünlü Man Mo Tapınağı’na gitmek istiyoruz fakat saatler 18:00’i geçtiği için tapınağın kapanmış olabileceğini düşünüp plan değişikliği yapmak zorunda kalıyoruz.
Hong Kong aynı zamanda birbirinden lüks mağazalara ev sahipliği yapan bir yer. Şehirde bulunan onlarca lüks alışveriş merkezini görünce dünyanın dört bir yanından buraya alışverişe geliyorlar laflarına gerçekten inanıyorsunuz. Hayatımda adını bile hiç duymadığım markaların etiket fiyatlarını görünce ağzım açık kalıyor Hong Kong’da alışveriş denilince bizi de ilgilendiren bir şeyler var o da tabi ki şehirde bulunan Apple Store Apple’in dünyanın bir çok yerinde resmi satış mağazası var. Buralarda hem fiyatlar daha uygun hem de sahte ürün satın alma korkusu yaşamıyorsunuz. Özellikle sahte Apple’ler Uzak Doğu’da en çok dikkat etmeniz gereken ürünlerden. Apple Store Hong Kong’da IFC Mall içinde yer alıyor. Buradaki fiyatlar ile Türkiye’deki fiyatları karşılaştırınca insanın gerçekten morali bozuluyor. Apple Store’da alışveriş yaptıktan sonra bir şeyler atıştırıp otelimizin bulunduğu Kawloon’a geçiyoruz.
Hong Kong’da alışveriş denilince akıllara gelen bir diğer şey ise ünlü gece pazarları. Şehrin birkaç yerinde kurulan bu pazarlarda alışveriş tüm gün aynı tempoda devam ediyor. Pazarlardan en önemlileri ise Ladies Market ve Temple Street Night Market. Akşamları kurulan ve gece yarısına kadar alışverişinin devam ettiği bu pazarlarda yok yok. Kıyafetler, elektronikler, hediyelikler, oyuncaklar… Aklınıza ne gelirse bu pazarlarda var. Biz de Hong Kong’daki ilk gecemizde otele yakın konumda bulunan Temple Street Night Market’i geziyoruz.
Bizde derler ya çocuk yetişsin, esnaf olsun diye vereceksin Mahmutpaşa’ya diye. Heh Hong Kong pazarları da aynen böyle yerler işte. Eğer “Ay ben pazarlık yapamam, çekinirim” derseniz yersiniz kazığı Durum öyle bir hal almış ki bu Hong Kong’lu pazarcılarda yüz kalmamış, bir şeyin fiyatını sorunda başlıyorlar 4-5 kat fiyattan kapıyı açmaya. Sonrası sizin pazarlık yeteneğinize kalmış ama en azından ilk fiyatın 3'te 1'ine malı alabileceğiniz kesin Zaten bir iki tecrübeden sonra bir bakmışsınız siz de işi otomatiğe bağlamış, yılların Kayserili esnafı oluvermişsiniz Pazar sonrasında artık ilk günün sonuna geldik, dinlenmek için otelimize dönüyoruz.
Hong Kong’da ikinci günümüze de kapalı ve boğucu bir hava ile uyanıyoruz. Kahvaltıdan sonra hedefimizde Hong Kong merkezinde yer alan belki de şehrin tek otantik yeri olan Man Mo Tapınağı var. Man Mo Tapınağı 1847 yılında yapılmış sözde Edebiyat Tanrısı Man Cheung ile sözde Savaş Tanrısı Kwan Yu’ya adanmış bir tapınak. Çince Edebiyat “Man“, Savaş ise “Mo” anlamına geliyormuş. Bu yüzden tapınak her 2 sözde tanrının adı ile, Man Mo Temple olarak anılıyormuş. Tapınağa adım attığımızda yoğun tütsü kokusu bizi karşılıyor. Tapınak içinde irili ufaklı bir çok put var. Bunlardan en ünlüsü siyah yüzlü olan sözde adalet tanrısı Bao-Gong. Tapınakta dikkatimizi çeken bir diğer şey ise yerlilerin putların önlerine bıraktıkları yiyecekler. Bereket getirsin diye koyulanlar yüzünden tapınak ufak pazara dönmüş. Her yerde fındık, fıstık, çikolata, meyveler… Tapınağın orta kısmında ayrı bir bölüm var burada asılı olan süsler çok hoşumuza gitti.
Man Mo Tapınağı’ndan çıktıktan sonra bölgedeki önemli yerleri gezmeye devam ediyoruz. Tapınağa hemen birkaç yüz metre yakında Cat Street bulunuyor. Burası ikinci el eşya satışı ile ünlü. Gezi öncesi araştırmalarda okuduklarıma baksan burası Uzak Doğu’nun antika merkezi ama sokağa bir girdik 5-10 tane tezgah, üstünde sağdan soldan araklanmış gibi duran mallar, kısacası tam bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Aslında sokağın ismi de tam bu duruma dayanıyor. Zamanında eşya çalanlar fare, bu eşyaları alanlara da kedi denilirmiş. İngilizce kedi anlamına gelen Cat Street ‘in adı da buradan geliyormuş. Kim eskiden bir eşyasını kaybeder ya da çaldırırsa Cat Street’te satılırken bulabileceğine inanılırmış.
Cat Street’ten çıktıktan sonra Hollywood Road’a geçiyoruz. Burası çok kaliteli ve pahalı antika eşyaların satıldığı, Hong Kong Adası’nın en ünlü caddesi. Caddenin devamında Hong Kong’un enteresan rekor ünvanına sahip yürüyen merdiveni var. 800 metre uzunluk ile Hong Kong Adası’nda önemli bir ulaşım aracı olan Dünyanın en uzun yürüyen merdiveni (Central mid levels escalators) ilgimizi çekti. Yürüyen merdiven bizdeki Sahil Yolu mantığı ile çalışıyor. Yürüyen merdiven sabah 06:00 – 10:00 saatleri arasında yukarı yöne, 10:00 – 24:00 saatleri arasında ise aşağı yöne hareket ediyor Buradan sonra biraz soluklanmak için Hong Kong Adası’nın en büyük parkı Hong Kong Park’a geçiyoruz. Her yerde gökdelen görmek insanı ilk dakikalar etkilese de zaman geçtikçe bunalmanıza yol açıyor, en ufak yeşil alanlar biraz nefes almanızı sağlıyor.
Parkta biraz keyif yaptıktan sonra Kawloon Bölgesi’ne, otelin olduğu ünlü Tsim Sha Tsui’ye geçiyoruz tekrar. Tsim Sha Tsui’dai Nathan Road Hong Kong’un en ünlü caddesi. Cadde üzerinde birbirinden lüks mağazalar, alışveriş merkezleri, restoranlar var. Sokaklar ise adeta insan yığını. Yolda bir şeyler satmaya çalışanlar, sizi en yakın iş hanına çekip burada çakma Rolex satmak isteyenler, ayak masajı yapmak için pazarlık yapanlar… Herkes caddeyi doldurmuş durumda. Nathan Road’da biraz ilerleyip cadde sonuna yakın bir bölgede buluna 1881 Heritage’a giriyoruz. Burası bölgenin en ünlü butik alışveriş merkezlerinden biri olarak geçse de açıkçası biz hiç beğenmedik. Yapının bu kadar ünlü olmasının sebebi ise 1880-1996 arasında polis merkezi olarak hizmet vermesi. 1881 Heritage’ın hemen karşısında ünlü Saat Kulesi ve şehrin önemli müzeleri var. Buradan çıktıktan sonra bölgenin en önemli caddelerinden Canton Road’a geçiyoruz. Burası kelimenin tam anlamı ile dünyanın en önemli alışveriş bölgelerinden biri. Türkiye’de ufacık şubelerini görünce mutlu olduğumuz dünyaca ünlü markaların burada devasa mağazaları bulunuyor. Başta Çinli olmak üzere dünyadaki tüm zenginlere hizmet veren bir yermiş Canton Road.
Alışveriş yapmaya pek niyetimiz olmadığı için sıradaki durağımız Kawloon’un ünlü parkı Kawloon Park. Burası New Yowk’taki Central Park gibi şehrin en önemli ve kalabalık noktasında insanlara biraz nefes aldıran güzel bir park. Central Park gibi devasa olmasa da Kawloon Park sahip olduğu birbirinden güzel bitki ve çiçekler ile biraz rahatlamanızı sağlıyor. Parkın köşesinde bulunan İslam merkezinde Kawloon Cami yer alıyor. Şehrin en önemli noktasında cami görmek çok hoşumuza gidiyor, hemen İslam merkezinde bir tur atıyoruz. Yavaş yavaş günün sonuna gelirken akşam yemeğimizi yeyip Hong Kong’un en önemli gösterisi olan A Symphony of Lights’ı izlemek için sahile geçiyoruz.
Guinness Rekorlar kitabına “The world’s largest permanent light and sound show ” yani “Dünyanın en büyük ses ve ışık gösterisi” olarak giren A Symphony of Lights Hong Kong’dan izlemeden dönmemeniz gereken çok önemli bir şov. Kısaca A Symphony of Lights ‘tan bahsetmek gerekirse şov, Hong Kong Adası ve Kowloon Bölgesi’nde bulunan toplam 44 gökdelenin özel bir tema içinde ses ve ışık gösterisinden meydana geliyor. Avustralya’lı teknoloji firması olan Laservision tarafından 44 Milyon Hong Kong Dolarına (yaklaşık 11 Milyon TL) mal olan gösterisi her akşam saat 20:00'de başlıyor ve şov yaklaşık 14 dakika sürüyor. Her ne kadar gösteriden çok daha fazla beklentimiz olsa da bu denli büyük bir ışık gösterisi yine de hoşumuza gidiyor.
Guinnes Rekortmeni, ünlü ışık ve ses gösterisi. A Symphony of Lights
Sırada Hong Kong’un en ünlü sokak pazarı olan Ladies Market var. Ladies Market şehirdeki bir diğer ünlü sokak pazarı, hatta en büyük pazar. Temple Street Night Market’e göre pazarın olduğu yer çok daha hareketli bir bölge. Pazar etrafındaki hareketlilik doğal olarak pazarın kalabalığına da yansıyor. Kıyafetler, çakma elektronik aletler, oyuncaklar, aksesuarlar… Pazarın adı “Ladies Market” ama herkese hitap eden ürünler satılıyor. Pazar çok kalabalık bu yüzden gezerken insan ara ara hava almak için biraz tenha yer arıyor. Tabi pazarlık burada da olmazsa olmazlardan. Etrafta devamlı bir pazarlık konusu dönüyor, anlaşamadığı turistin arkasından koşan satıcılar, söylene söylene sattığı malı paketleyenler… Pazar tam bir cümbüş. Yorucu günü artık noktalamanın zamanı geldi, dinlenmek için otelimize dönüyoruz.
Hong Kong’daki son günümüzde ilk olarak ünlü taş pazarı olan Jade Market’e gidiyoruz. Jade Market içinde 400 tane satıcının bulunduğu, taş ve taştan yapılmış aksesuarın satıldığı bir kapalı Pazar. Hong Kong’da doğal taşlar yaşam içinde çok önemli, bunlardan biri de pazara adını veren Yeşim Taşı (Jade). Tezgahlarda hemen hemen hep aynı tarz şeyler olsa da çocuklar için Disneyland neyse bayanlar için de burası o Pazarlık burada da vazgeçilmez tabi. Jade Market’te pazarlık kültürünü özetleyen çok kısa bir örnek versem yeter: Babamın peşine takılıp ufak taştan bir süs satmak isteyen esnafın ilk çektiği fiyat 380 HKD (95TL) iken bir süre pazarlık sonunda aynı ürünü 50 HKD (12,5 TL) ye alabildik, gerisini siz düşünün artık
Jade Market’ten çıktıktan sonra tekrar şehrin en hareketli bölgesi olan Tsim Sha Tsui’ye geçiyoruz. Cadde boyunca bir çok lüks alışveriş merkezinin yanında iri ufaklı pasaj da var. Hong Kong’da çakma saat (özellikle çakma Rolex) çok popüler. Eğer çakma saatlere ilginiz varsa bu pasajlar tam sizlik. Yalnız pazarlardaki alışverişi gördükten sonra şehirde kazıklanmaktan korkuyor insan. Bu yüzden saat alırken bir biline danışmakta fayda var.
Hong Kong’da Hollywood’daki Walk of Fame (Hollywood Bulvarı)’nın bir çakması var, adı Avenue of Stars. Avenue of Stars’da Uzak Doğulu film yıldızlarına ait yıldızlar ve bazılarında el & ayak izleri bulunuyor. Toplam 102 Uzak Doğulu Artistin yıldızının bulunduğu Avenue of Stars’da bize en tanıdık isimler Bruce Lee ve Jackie Chan. Bulvardaki en çok dikkat çeken nokta Bruce Lee Heykeli ve cadde üstündeki yıldızı. Burası mutlaka görülmesi gereken bir yer olmasa da Avenue of Stars deniz kenarı konumu ile Hong Kong’da biraz dinlenmenizi sağlıyor.
Gezi boyunca Kawloon ve Hong Kong Adası’nda gezme şansımız oldu ama fuar yorgunluğundan dolayı diğer noktaları biraz es geçmek zorunda kaldık. Hong Kong Lantau Adası’nda Po Lin Manastırı ve dünyanın en büyük budalarından olan Giant Buddha (Tian Tan) bulunuyor. Hong Kong’daki en otantik noktalarından bir diğeri burası. 1906 yılında 3 Budist Rahip tarafından Po Lin Manastırı Dev Buda Heykeli olan Giant Buddha’yı yerinde incelemek eğlenceli olabilir. Bunlar dışında Hong Kong dünyaca ünlü eğlence parklarına da ev sahipliği yapıyor. Disneyland Hong Kong ve Ocean Park gezi boyunca özellikle çocuklu ailelerin eğlenceli vakit geçirebildikleri parklardan.
Sonuç olarak Hong Kong sahip olduğu yaşam şekli ile bende çok güzel izler bıraktı. Ayrıca şehirdeki vergisiz alışveriş imkanı Hong Kong’u alışveriş cenneti yapıyor. Otantik tapınakları, devasa eğlence parkları, alışveriş merkezleri… Sizin için de Hong Kong’da bir şeyler vardır…
Sami & Pınar Hong Kong 2012
Nereleri gezmeli? Victoria Tepesi, Man Mo Tapınağı, Tsim Sha Tsui, Ladies Market, Tian Tan Buda, Disneyland Hong Kong, Ocean Park, Po Lin Manastırı, Madame Tussauds Müzesi, Avenue of Stars, Kawloon Park, Hong Kong Park, Temple Street Night Market, Jade Market, Soho, Hollywood Road, Cat Street. (Detaylar için: Hong Kong gezilecek yerler)
Ne yapmalı? A Symphony of Lights gösterisini izleyin, Peak Tramvayı ile Victoria Tepesi’ne çıkın, sokak pazarlarında alışveriş yapın, Star Ferry ile iki yaka arasını geçin, ayak masajı yaptırın, eğlence parklarına gidin. (Detaylar için: Hong Kong’da Yapılacak Şeyler)
Ne almalı? Hong Kong’da para birimi Hong Kong Doları. (1HKD: 0,13 $) Bunun dışında Hong Kong’da vergi yok. Bu yüzden özellikle pahalı kamera, fotoğraf makinası, laptop, telefon gibi elektronik cihazlar, mücevherler, orijinal, markalı saatler ilk akla gelenler. Bunun dışında Çin işi kıyafetler, Çin çayları, ev eşyaları, antikalar, kozmetik, giyim, çanta, ayakkabı,güzellik ürünleri alınabilir… (Detaylar için: Hong Kong Alışveriş Rehberi)
Ne yemeli? En ünlü yemek Dim Sum. Bizdeki mantının içi farklı şeylerle doldurulmuşu. Bunun dışında tavuk-ördek bacağı, denizanası, köpek balığı yüzgeci çorbası, kurulmuş mantar, yılan çorbası en bilindik yemeklerden. (Detaylar için: Hong Kong’da Yeme İçme)
Etiketler: FEATURED, gelecekten bir şehir, Hong kong, hong kong blog, hong kong gezi yazısı, hong kong yazıKategori: Gezi Yazıları

İncele !